Saudische overheid zet zijn zinnen op modernste ICT-infrastructuur

23/11/2010 07:00

Holland Gulf Chamber of Commerce

Nederlandse ICT-missie in december naar Saudi-Arabië

Van 12 tot 15 december 2010 hebben Nederlandse ICT-bedrijven voor het eerst de kans collectief de Saudische markt te verkennen. De Holland Gulf Chamber of Commerce (HGCOC) en Fundamental Export organiseren dan in opdracht van NL EVD Internationaal een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Daar moet in 2020 een hoogontwikkelde ICT-sector staan, die 20 procent van het BBP voor zijn rekening neemt. Dat biedt kansen voor aanbieders van ICT voor publieke dienstverlening, omdat er vooral in deze sector veel geïnvesteerd wordt, maar liefst $90 miljard in de komende drie jaar.

Juist Nederlandse ICT-bedrijven kunnen op deze markt goede sier maken, omdat ons land al ver gevorderd is met het online aanbieden van publieke diensten. Nederland staat bijvoorbeeld op de vijfde plaats in een ranking van de Verenigde Naties voor e-government, terwijl Saudi-Arabië op de zeventigste plaats staat.

Onontgonnen gebied

De ambities van de overheid reiken tot in de miljarden dollars. Juist omdat ICT - in vergelijking met veel westerse economieën- nog relatief onontgonnen terrein is, staat er veel te gebeuren. Er is 800 miljoen dollar gereserveerd voor het Yesser project, dat alle burgers online moet krijgen. Ook werkt men aan automatisering van verkeerscontroles, sociale verzekeringen, identiteitszaken, online bankeren, en er lopen pilots voor informatisering van medische- en patiëntinformatie. Verder wordt veel geïnvesteerd voor ICT-toepassingen binnen het onderwijs en gezondheidszorg.

Afspraken op maat

De organisatoren zorgen voor een compleet programma. Nederlandse bedrijven worden geïntroduceerd bij de belangrijke beslissers binnen de Saudische overheid, zoals het ministerie van Communicatie en Informatietechnologie. Verder wordt de Saudi ICT beurs bezocht. De Nederlandse ambassade helpt bij het maken van afspraken met publieke diensten. Bovendien krijgen deelnemers ondersteuning bij het voorbereiden van de reis. Na een uitgebreide intake volgt een briefing over de markt, en workshops vooraf en tijdens de missie stemmen vraag en aanbod op elkaar af.

Organisatie en aanmelden

De missie wordt georganiseerd door de HGCOC en Fundamental Export in opdracht van NL EVD Internationaal, welke deelname van de Nederlandse bedrijven subsidieert. http://www.hgcoc.com/trademissions-2010-ict/.

Over HGCOC

De Holland Gulf Chamber of Commerce (HGCOC) heeft als doel handelsbevordering tussen Nederland en de Golfstaten. Dit doet HGCOC onder andere door het organiseren van handelsmissies. De HGCOC bezit veel kennis over de regio, ervaring en een breed lokaal netwerk. Opkomende evenementen zijn o.a.: een handelsmissie naar Saudi Arabie voor de ICT-sector, een inkomende handelsmissie voor de infra sector uit Koeweit, een conferentie over Nederlandse architectuur en engineering in Saudi-Arabië en een vervolgmissie voor de inrichting van nieuwe luchthavens in Saudi-Arabië (vervolg op handelsmissie oktober 2010).

NL EVD

NL EVD Internationaal is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, dat zich richt op het bevorderen van internationaal ondernemen en samenwerken. De missie naar Saudi-Arabië wordt uitgevoerd in opdracht van de NL EVD Internationaal en wordt gefinancierd in het kader van het programma Collectieve Promotionele Activiteiten (CPA).


----------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT --------------

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.hgcoc.com/trademissions-2010-ict/