Ingezonden persbericht


--PERSBERICHT -

WAR

my personal story

Photography by Eddy van Wessel

12 december 2010 - 6 maart 2011
Fotogalerie In de Gewelven - Kasteel Woerden

,,Een grote misvatting is dat een oorlog winnaars kent. Er zijn slechts overlevers.''

Fotograaf Eddy van Wessel zoekt de getroffenen van de oorlog op, fotografeert hun realiteit van binnenuit. Niet alleen de slagvelden, maar het complete verhaal van de impact die oorlog heeft op een volk. In imposante reportages wordt hun harde realiteit, het leven, vastgelegd. Daar waar de drang tot leven zo groot is, met de dood voor ogen. Confronterende beelden in schoonheid gegrepen. Adembenemend. Indrukwekkend. Ondanks of misschien wel dankzij de harde werkelijkheid.

,,De oorlog zit in ieder mens, er zijn talloze schakeringen. Het uiteindelijke gevecht is slechts gefaalde communicatie. In de meest brute vorm.''

Eddy van Wessel (1965) fotografeert in oorlogsgebieden en gaat daarbij op zoek naar de menselijke gevolgen. Hij maakte reportages in onder meer Afghanistan, Irak en Tsjetsjenië. Zijn foto's worden gepubliceerd in Trouw en Vrij Nederland en opinie magazines in binnen- en buitenland. Onder moeilijke omstandigheden weet hij als fotojournalist aangrijpende foto's te maken die niet alleen door het onderwerp opzienbarend zijn.

,,Ik vang mijn gevoel met de camera en breng het mee terug. De sterkste beelden zijn die van de oorlog, meestal op een paar meter afstand. De foto's zijn een subjectieve vertaling van mijn gevoel".

Zijn foto's zijn kunstwerken door zijn feilloze intuïtie voor fraaie composities in combinatie met het juiste moment. Beelden die geschiedenis worden, het document van een periode.


---

Fotogalerie In de Gewelven - Kasteel Woerden

Fotogalerie In de Gewelven is sinds mei 2010 gevestigd in de kelders van Kasteel Woerden. De gratis toegankelijke fotogalerie wist met de eerste expositie 'De Ontdekking van Japan' van Ed van der Elsken duizenden bezoekers naar het Woerdense Kasteel te lokken. De huidige succesvolle expositie 'Hasselblad Masters' is nog tot en met 5 december te zien. Openingstijden: dinsdag t/zaterdag 12.00 tot 21.00 uur. Zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten. Toegang vrij. www.fotogalerieindegewelven.n

NOOT VOOR DE REDACTIE