Provincie Noord-Brabant

|Persbericht + uitnodiging                         |
|Datum         |
|7 december    |
|2010          |
|Nummer        |
|283           |

Vanaf zondag 12 december
Start nieuwe dienstregeling

De dienstregeling van de bussen in Brabant wordt met ingang van zondag 12 december geactualiseerd. Er zijn nieuwe bustijden, er worden veel extra ritten ingezet en er is speciaal rekening gehouden met ander bus- en treinaansluitingen. Zo worden de verbindingen voor de reizigers beter en wordt de betrouwbaarheid van de dienstregeling vergroot.

De provincie investeert fors in een aantal lijnen. Dat leidt tot een flink aantal extra ritten per dag op bijvoorbeeld lijn 160 (Uden - 's-Hertogenbosch) en lijn 300 (Tilburg - Waalwijk - 's-Hertogenbosch).

Gedeputeerde Lily Jacobs en de Udense wethouder Marcel Delhez luiden op maandag 13 december om 07.00 uur de nieuwe dienstregeling in op het busstation in Uden, samen met vertegenwoordigers van Arriva,
Veolia Transport en Reizigers Overleg Brabant (ROB). Zij delen o.a. koffie uit aan de eerste reizigers die profiteren van de nieuwe dienstregeling.

De voornaamste wijzigingen vanaf 12 december 2010 zijn:

. Regio 's-Hertogenbosch

De lijnen van Centraal Station naar Vught gaan een andere route rijden om het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis beter bereikbaar te maken.
. Er zijn extra maatregelen genomen om het JBZ en de onderwijsboulevard beter te ontsluiten met het OV.
. Lijn 213 tussen Vught-Lunetten en 's-Hertogenbosch is een volwaardige buurtbus geworden. De buurtbus rijdt op werkdagen de hele dag door van 7.40 tot 18.40 uur. Op zaterdag vanaf 9.40 tot 17.40 uur.
. De route van lijn 65 is op twee punten gewijzigd. Lijn 65 rijdt via de Brabanthallen en niet meer door Bokhoven. Inwoners van Bokhoven kunnen gebruik gaan maken van de Regiotaxi tegen het speciale 'Tarief Kleine Kernen'.
. Lijn 66 rijdt niet meer naar Vlijmen, maar wordt deels overgenomen door de streeklijnen 135 en 136. In de spitsuren zullen er extra bussen rijden.

De Meierij
. De dienstregeling van lijn 160 wordt uitgebreid. De frequentie verdubbelt op maandag t/m vrijdag naar twee keer per uur. Ook op zaterdag rijdt de bus vanaf 12.00 uur twee keer per uur. In de avond zijn extra ritten toegevoegd.
. Bedrijventerrein De Brand is opgenomen in de route van lijn 156 (Eindhoven - 's-Hertogenbosch). De nieuwe halte ligt vóór de rotonde bij het inrijden van het terrein.


Regio Oost-Brabant
. Lijn 91 en 92 in Cuijk gaan een andere route rijden. De nieuwe route voert langs de bedrijventerreinen De Beijerd en Het Riet, in plaats van door het centrum van de stad.
. Lijn 153 is het nieuwe lijnnummer voor de ritten tussen Uden en Eindhoven via de A50. De lijn bestond al uit twee ritten in de ochtendspits van Uden naar Eindhoven en rijdt vanaf 12 december ook één maal retour in de avondspits.

Regio West-Brabant
. De bussen op de lijnen van en naar Bergen op Zoom sluiten met de nieuwe dienstregeling veel beter aan op de treinen van en naar Zeeland. Zo zal lijn 100 van Bergen op Zoom naar de Vliegbasis Woensdrecht een extra rit rijden om 7.45 uur en om 16.53 uur nog een van de Vliegbasis naar Bergen op Zoom.
. In Bergen op Zoom komt een nieuwe lokale buurtbuslijn, lijn 24. Deze lijn neemt delen van de route van de lijnen 25 en 191 over.
. De plannen om lijn 105 helemaal niet meer door Calfven te laten rijden zijn van de baan. De dienstregeling beperkt zich tot vier ritten in de ochtend en vier in de middag. Het aantal ritten op lijn 105 is met name in de ochtend- en avondspits uitgebreid.
. Lijn 191 rijdt niet meer tussen Roosendaal en Wouw. In Wouw wordt aangesloten op de lijnen 104/112 en 190.

Regio Breda/Oosterhout
. Veel lijnen worden uitgebreid met extra ritten, met name in de ochtend- en de middagspits.
. Lijn 130 krijgt een nieuwe route: van OC Prinsenbos, via Gilze, Hulten naar Rijen, Station NS en het gemeentehuis.
. In de ochtend gaat één rit van Gilze rechtsreeks naar diverse scholen in Tilburg (voorheen lijn 620). Ook hier wordt het aantal ritten fors uitgebreid. Lijn 130 rijdt niet meer tussen Gilze en Tilburg, daarom krijgt lijn 131 extra ritten.
. De dienstregeling van de Brabantliner (lijn 400 en 401) wordt vanwege grootschalige werkzaamheden in Utrecht gewijzigd. Omdat deze dienstregeling gedurende het jaar aan veranderingen onderhevig zal zijn, is deze dienstregeling opgenomen in een aparte lijnfolder. Deze is te verkrijgen in de Brabantliners en bij het Servicepunt in Breda.
. Lijn 234 wordt in de ochtend- en middagspits met grotere bussen gereden om de vervoersvraag aan te kunnen. In de middag zijn de ritten beter afgestemd op de schooltijden in Waalwijk. Alle ritten gaan het hele traject rijden waardoor overstappen niet meer nodig is.


Regio Tilburg
. De dienstregeling van lijn 300 wordt fors uitgebreid. Op maandag en vrijdag vertrekken de laatste ritten anderhalf uur later, namelijk rond 20.00 uur, vanaf Tilburg en 's-Hertogenbosch. In de ochtendspits wordt vanaf Waalwijk een extra rit naar 's-Hertogenbosch en naar Tilburg gereden. In de middagspits worden vanaf Tilburg twee extra ritten gereden. Op zaterdag gaat lijn 300 tussen 12.00 en 18.00 uur ieder half uur rijden.
. Door het vervallen van lijn 144 van Hermes,rijdt lijn 141 extra ritten van Oirschot naar Best v.v.
. Lijn 233 rijdt in Waalwijk niet meer via de wijk De Hoef. Er komt een nieuwe spitslijn: lijn 139 gaat van Udenhout via Biezenmortel en Helvoirt rechtstreeks naar 's-Hertogenbosch.
. In Waalwijk eindigen/starten alle ritten van lijn 633 bij de dependance van het Willem van Oranje College aan de Burg. Van Casterenstraat. In Waalwijk (Rossinistraat) is een goede overstap mogelijk op lijn 300.

Stadsdienst Breda
. Op zaterdagmiddag, koopzondagmiddag en bij evenementen rijden de lijnen 6, 11 en 12 via halte Vlaszak in plaats van de halten Centrum (Karnemelkstraat), Tolbrug en Nieuwe Prinsenkade. Dit in verband met de verkeersdrukte bij de parkeergarage aan de Haven.

Stadsdienst Tilburg
. Wegens gebrek aan belangstelling wordt de pendel van het Transferium aan de Kempenbaan opgeheven. Het parkeerterrein blijft wel in gebruik als carpoolplaats en fietstransferium.
. Lijn 1 naar Stappegoor zal in de ochtendspits een uur langer (tot ca 10.00 uur) een 10-minutendienst rijden.
. Lijn 3 rijdt tot ca. 10.00 uur via de route van lijn 1 via Stappegoor naar het St. Elisabethziekenhuis. In de middagspits wordt van St. Elisabethziekenhuis via Stappegoor en Centraal Station naar Noord een uur eerder (vanaf ca. 13.00 uur) gestart met de 10-minutendienst.

Land van Heusden en Altena
. Het aantal ritten van lijn 135 wordt uitgebreid in de spitsuren.
. Lijn 227 rijdt niet meer tussen Hank en Sleeuwijk de Tol. Er is een nieuwe route in Dussen via 't Middeltje met een halte ter hoogte van Dorpsstraat. De lijn gaat zowel in de ochtend- als in de middagspits in beide richtingen een uurdienst rijden tussen Hank en Wijk en Aalburg Kromme Nol. Samen met lijn 228 betekent dit dat in de spitsuren de frequentie tussen Dussen en Hank wordt verdubbeld.
. Ook ontstaat er in combinatie met lijn 267 een verdubbeling van de capaciteit tussen Dussen en Wijk en Aalburg Kromme Nol. Bij Hank kan worden overgestapt op de Brabantliners 400 naar Oosterhout en lijn 401 naar Breda. Bij Wijk en Aalburg Kromme Nol wordt aangesloten op diverse buurtbussen, streeklijnen en schoolliners richting o.a. 's-Hertogenbosch, Drunen en Waalwijk.
De dienstregeling wordt elk jaar door de provincie geactualiseerd, in samenwerking met vervoerders, gemeenten en het ROB. De belangrijkste wijzigingen zijn beschikbaar via de websites en busboekjes van Veolia Transport www.veolia-transport.nl, Arriva www.arriva.nl of www.9292ov.nl.