Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Verkiezing 'Politicus van het Jaar 2010' live op Radio 1 en Politiek 24

Vanuit Tweede Kamer in Den Haag

HILVERSUM, 19 november 2010 - Welke minister, staatssecretaris of welk kamerlid gaat de boeken in als de beste politicus van 2010? En wie wordt het politieke talent van het afgelopen jaar? De antwoorden op deze vragen zijn op zondag 12 december tussen 12.00 - 13.00 uur te horen in een rechtstreekse uitzending van het NOS Radio 1 Journaal. Voor de achtste keer op rij kiest de parlementaire pers dan de 'Politicus van het Jaar'. De live uitzending op Radio 1 komt dit jaar uit de oude vergaderzaal in de Tweede Kamer in Den Haag. De presentatie is in handen van Wilma Borgman en Bert van Slooten.

De vakprijs 'Politicus van het Jaar' wordt jaarlijks toegekend door de vakdeskundigen bij uitstek: de Haagse journalisten. Zij bepalen via een enquête welke politicus met de felbegeerde titel naar huis gaat. In aanmerking komen landelijke parlementariërs, alsook ministers en staatssecretarissen. Bovendien kiest de parlementaire pers 'het politieke talent van 2010'. Hiervoor komen politici in aanmerking die na 9 juni 2010, de datum van de laatste Tweede Kamerverkiezingen, voor het eerst actief werden in de landelijke politiek.

Naast de bekendmaking van de winnaars wordt in de uitzending ook met politici teruggeblikt op het roerige politieke jaar 2010. Een jaar waarin het kabinet Balkenende IV viel over de 'Uruzgan-kwestie, waarin het CDA bij de verkiezingen dramatisch verloor, waarin er een moeizame kabinetsformatie plaatsvond en waarin er uiteindelijk een kabinet van VVD en CDA kwam, met gedoogsteun van de PVV.

De verkiezing 'Politicus van het Jaar' is een gezamenlijk initiatief van Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal. De Politicus van het Jaar-verkiezing is ook via het digitale televisiekanaal Politiek24 en via internet (www.politiek24.nl) te volgen.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)