Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Fokking Hell:

Uruzgan door de ogen van de militairen

HILVERSUM, 15 november 2010 - Deze zomer kwam voor Nederland een einde aan de omvangrijke en gevaarlijke militaire missie in Uruzgan. De vier jaar durende Nederlandse deelname in Afghanistan was de grootste in decennia en kostte aan 24 soldaten het leven. Peter ter Velde volgde voor het NOS Journaal de ingewikkelde missie zowel 'unembedded' als 'embedded'. Ter Velde heeft het tijdperk Uruzgan, samen met fotograaf Hans Stakelbeek en cameraman Eric Feijten, samengevat in een documentaire van vijftig minuten. De film bestaat uit unieke beelden die door militairen zelf zijn gemaakt met eenvoudige camera's en mobiele telefoons, aangevuld met interviews. De militairen geven zelf het commentaar bij de beelden. "Het is hún verslag. Het échte, rauwe verhaal van de gebeurtenissen, waardoor je een bijzonder beeld van de missie krijgt." aldus Ter Velde. Het document NOS Fokking Hell wordt zondag 12 december (23.30 uur) uitgezonden op Nederland 2.

'Uruzgan-watcher' Ter Velde: "Het maakt voor de militairen nogal een verschil of er een NOS-camera aanstaat of dat zij door hun collega's worden gefilmd. Als wij voor de NOS filmen dan trekken zij bij wijze van spreken toch even hun pak netjes en letten ze op hun taalgebruik. Fokking Hell is daarom veel rauwer, maar ook echter. Het geeft een beeld zoals het er écht aan toeging."

De titel Fokking Hell slaat op de uitroep van de militairen na een aanslag. Luitenant Dennis vat de impact van zo'n explosie treffend samen: "En dichtbij is echt dichtbij dus van tien, vijftien meter werd er een aantal schoten op ons gericht of gelost moet ik zeggen en dat was wel een chaotische situatie. Dan ben je even de regie kwijt." Zijn collega, sergeant Maarten, vertelt wat hij ervoer nadat hij voor de eerste keer een vuurgevecht meemaakte: "Dan gaat er toch wel wat door je heen ja. In eerste instantie schrikken natuurlijk. Het eerste wat ik eigenlijk deed was liggen. En dat deed de rest gelukkig ook en aan de hand daarvan is het goed luisteren en kijken wat je allemaal ziet."

De documentaire geeft een chronologische weergave van de uitzending van militairen naar 'Uruzgan'. Na het vertrek in Eindhoven, volgen Kandahar en Tarin Kowt. De eerste patrouilles, het leven op de buitenposten, de gesprekken met locals en het geweld. Na vijftig minuten sluit de film af met de thuisreis, via Kreta naar Eindhoven, met de Hercules en de hereniging met familie. De militairen en direct betrokkenen komen niet alleen aan het woord, een psycholoog vertelt wat het voor een militair betekent onder vuur te liggen.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)