Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 30 november 2010
Haags Historisch Museum / Museum de Gevangenpoort

Gevangenpoortlezing Ten onrechte veroordeeld door
Ybo Buruma

aansluitend boekpresentatie Mare Liberum bundel

Op zondag 12 december a.s. spreekt Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht en voorzitter van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (commissie Buruma) over fouten bij voltooide strafzaken. Aansluitend wordt het eerste exemplaar van het boek Mare Liberum 1609-2009, Lezingen over Hugo de Groot uitgereikt aan de jurist en rechtshistoricus prof. Robert Feenstra. De lezing van Buruma vindt plaats om 12.00 uur in het Haags Historisch Museum. Reserveren van kaarten à ¤ 10 via tel. 070 364 69 40 of info@haagshistorischmuseum.nl.

Totdat iemands schuld is vast komen te staan, wordt een ieder voor onschuldig gehouden. Een nachtmerrie is het, als het recht vervolgens faalt en iemand onschuldig gevangen zit. Prof. Ybo Buruma voorzitter van de naar aanleiding van de Schiedammer Parkmoordzaak ingestelde Commissie zal ingaan op de aanleiding voor deze commissie en vertelt over diens werkwijze.

Het boek Mare Liberum 1609-2009, Lezingen over Hugo de Groot (Wolf Publishers) is een bundeling van lezingen die ter gelegenheid van het Mare Liberum festival (in 2009) werden georganiseerd. In de lezingen werden de sprekers uitgedaagd om vanuit hun eigen perspectief naar deze homo universalis te kijken die 400 jaar geleden Mare Liberum, over de vrij te bevaren zee, publiceerde. Zo kreeg het publiek een portret van Hugo de Groot als een theologisch koorddanser en als praktisch ambtsdrager; als jurist in een verdeelde stad, maar ook als politiek filosoof; als denker van het Volkenrecht en van het Zeerecht. Belicht werden ook de menselijke trekjes van deze redelijke kosmopoliet in een onrustig Europa. De bundel bevat bijdragen van Arthur Eyffinger, Henk Nellen, Jan Paul Heering, Edwin Rabbie, Thomas Mertens, Marius van Leeuwen, Mieke B. Smits-Veldt en Kees Roelofsen.

De lezing van Buruma vindt plaats in het kader van de Gevangenpoortlezingen die het Haags Historisch Museum en Wladimiroff Advocaten dit jaar voor de zesde maal organiseren. Prominente sprekers brengen hierin actuele juridische onderwerpen voor het voetlicht.