Ingezonden persbericht


Kasteel Heeswijk in middeleeuwse kerstsfeer
Kerstconcert door Cappella Pratensis

Op zondag 12 december zal Cappella Pratensis om 20.00 uur een kerstconcert brengen met als titel 'Het kerstvisioen van Suster Bertken'. Concertlocatie is Kasteel Heeswijk. Naast vier zangers zullen de Vlaamse verteller Herman De Winné en een luitist aan het programma meewerken. Entree E 17,50.

Aan het begin van de 16e eeuw beschrijft de Utrechtse kluizenares Suster Bertken haar kerstvisioen. Haar mystieke teksten verhalen plastisch en bloemrijk hoe Christus steeds opnieuw wordt geboren in de 'minnende ziel'. Dat in de tekst herhaaldelijk muzikale verwijzingen voorkomen, nodigt als het ware uit deze passages te 'vertalen' naar muziek uit die tijd.

Cappella Pratensis presenteert een programma dat het mystieke hart van het kerstverhaal doorgrondt. In dit programma wordt het kerstvisioen van de Utrechtse kluizenares, Suster Bertken (1426/7 - 1514) in een muzikale context geplaatst. Bertkens bijzonder beeldrijke taal en de dramatiek van deze tekst worden in het programma geïntensifieerd door de muzikale omlijsting. De tekst bepaalt de aard en het karakter van de muzikale intermezzi. Op deze manier ontsluit Cappella Pratensis - samen met een luitist en een verteller - op een levendige en welluidende manier een kostbaar stuk Nederlands erfgoed, belicht ze enkele dominante religieuze tendensen van de late middeleeuwen in de Lage Landen (Mariaverering, Moderna devotio...) en hopelijk opent ze nieuwe perspectieven voor het ervaren - en genieten - van het kerstverhaal vandaag.

Josquin des Prez
Cappella Pratensis is een vocaal beroepsensemble, gespecialiseerd in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw. Artistiek leider Stratton Bull nam het prachtige initiatief om de teksten van Suster Bertken muzikaal te begeleiden met meesterwerken van componisten als Josquin des Prez, Adriaan Willaert en Pierre de la Rue. De beeldrijke taal en de dramatiek van de tekst worden krachtiger door die muzikale omlijsting. De tekst bepaalt de aard en het karakter van de muzikale intermezzi. Verteller Herman De Winné is bekend als één van de stemmen van de Vlaamse Radio KLARA, waar hij verschillende programma's heeft gepresenteerd. Hij is ervaren in de muziek en taal van de late middeleeuwen, en heeft eerder opgetreden met Cappella Pratensis. De cd/dvd met de Missa de Sancto Donatiano van Jacob Obrecht werd onlangs onderscheiden met de felbegeerde 'Diapason d'Or'.

Bezinning
Het kerstvisioen van Suster Bertken is gericht op luisteraars die genieten van de rust en de diepgang van de polyfone werken waar de componisten der Lage Landen wereldberoemd door werden. Slechts weinigen zullen in onze tijd regelmatig een mystieke beleving ervaren. Wellicht zal dit bijzondere concert van Cappella Pratensis u daartoe inspireren. Zo niet, dan beleeft u in elk geval de unieke klankschoonheid van een topensemble in kerstsfeer in het prachtige Kasteel Heeswijk in kerstsfeer.




Ingezonden persbericht