Gemeente Hattem

Persbericht

Hattem, 7 december 2010

Let op EMBARGO
Tot zondagmiddag 12 december 2010, 18.00 uur

De heer Drewes en mevrouw Drewes-Planteijdt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau Tijdens het jubileumconcert ter ere van het dertig jarig bestaan van de Kunstkring Hattem op zondag 12 december, worden de heer A.J. Drewes (1936) en mevrouw E.N.B. Drewes-Planteijdt (1938) beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Hattem, de heer drs. J.W. Wiggers, zal de bij de onderscheiding behorende versierselen tijdens het jubileumconcert uitreiken.

Huisartsenechtpaar
De heer en mevrouw Drewes waren van 1966 tot 1998 werkzaam als huisarts in hun gezamenlijke praktijk aan de Eijerdijk. Er was bij het echtpaar altijd aandacht voor de mens achter de zieke en diens partner / familie en er werd nooit tevergeefs een beroep op het echtpaar gedaan. De wijze waarop zij invulling hebben gegeven aan het huisartsenschap tekent het echtpaar als een zeer begaan en sociaal bewogen stel. Kenmerkend voor hun betrokkenheid is het gesprek dat een patiënt eens met mevrouw Drewes had : " Dokter, ik ben zo blij dat u beiden onze dokter bent !" " Oh ja ?" " Ja, want als één van uw beiden dood gaat, hebben we altijd de ander nog..".

Hof van Blom Hattem
Mevrouw Drewes maakte van 2001 tot 2006 deel uit van het bestuur van de Stichting Woonzorgcentrum Hof van Blom Hattem. Na de fusie van Hof van Blom tot "Driezorg - Stichting voor Wonen, Zorg en Welzijn heeft zij deze bestuurswerkzaamheden verruild voor die bij de Stichting Vrienden van de Hof van Blom. De vrienden fungeerden in de aanloop naar de fusie en de periode daarna als klankbord voor het soms ingrijpende fusieproces. Daarnaast behartigt zij allerlei zaken ten behoeve van het woon-zorgcomplex zoals het organiseren van de jaarlijkse kerstmarkt in de Hof van Blom.

Stichting Kunstkring Hattem
Om een bijdrage te leveren aan het culturele leven in Hattem werd, in 1980, de Stichting Kunstkring Hattem opgericht door een aantal enthousiaste muziekliefhebbers. Het doel wordt nagestreefd door het organiseren van kamermuziekconcerten op hoog niveau. Gemiddeld zijn er per concert zo'n 120 (betalende) bezoekers. Mevrouw Drewes trad in 1990, als secretaris, toe tot het bestuur. Mevrouw was (en is al) twintig jaar verantwoordelijk voor de programmering van de Kunstkring. In 1998 werd haar man voorzitter van de Stichting en sindsdien draait een groot deel van het huishouden van de familie om de Stichting Kamermuziek Hattem. Beiden zijn zeer betrokken. Veel tijd gaat zitten aan de uitvoering van de (jaar-) programma's voor de concerten. De bekendheid van de stichting nam de laatste jaren, mede door het bestuurslidmaatschap van het echtpaar, niet alleen bij musici, maar ook bij de bezoekers sterk toe. Mede daarom heeft Hattem nu een jaarlijkse serie kamermuziekconcerten op hoog niveau die een enthousiast en trouw publiek uit de wijde omgeving de bijzondere ervaring van liveconcerten laat meemaken. Een belangrijk aspect daarbij voor de kamermuziekcultuur in Nederland is het feit dat zij zich inzetten om met name talentvolle jonge musici en ensembles te programmeren. Deze krijgen hierdoor de kans om door te concerteren verder te groeien.

Daarnaast was de heer Drewes een groot aantal jaren bestuurslid van de Novotheek en de Stichting Algemeen Protestants Diaconaal Verpleeghuis Wendhuis. Mevrouw was tevens bestuurslid van de Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs Zwolle (VCVO) en lid van de klachtencommissie van alle onder de VCVO vallende scholen.

Overwegingen
De heer en mevrouw Drewes hebben beiden geruime tijd activiteiten ontplooid op met name cultureel terrein en het gebied van welzijn en zorg die ten goede komen aan de samenleving. Beiden kunnen worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd". De wijze waarop zij beiden zeer lange tijd maatschappelijk hebben gefunctioneerd onderscheidt betrokkenen van anderen en getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling, reden waarom zij beiden op 12 december benoemd worden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau