Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Mark Rutte 'Politicus van het Jaar 2010'
Wouter Koolmees (D66): Politiek talent van 2010

DEN HAAG, 12 december - Minister-president Mark Rutte is gekozen tot 'Politicus van het Jaar 2010'. De parlementaire pers verkoos hem boven Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) die op plaats 2 en 3 eindigden. Als 'Politiek talent van 2010' werd het Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66) gekozen. De uitslag werd vanmiddag in Den Haag bekend gemaakt in een rechtstreekse uitzending van het NOS Radio 1 Journaal. De jaarlijkse verkiezing is een samenwerkingsverband van de zender Radio 1 en de NOS.

De parlementaire pers kent Mark Rutte de titel toe omdat "hij de VVD voor het eerst tot de grootste partij heeft gemaakt." De journalisten zien Rutte ook als de man "die eerst werd verscheurd, beschimpt en uitgelachen maar nu wel mooi minister-president is, een functie die hem past als een soepel kledingstuk". Rutte verdient de titel ook omdat hij door de Haagse journalisten wordt gezien "als de beste debater van allemaal." Rutte kreeg in de NOS Radio 1 Journaal-uitzending de bijbehorende prijs overhandigd door Ivo Opstelten in zijn rol als informateur van het huidige kabinet.

Rutte is sinds 14 oktober 2010 minister-president van een VVD-CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV. Rutte stapte in 2002 de Haagse politiek in als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarna volgde eenzelfde functie op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Voor zijn premierschap was hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Mark Rutte neemt de titel over van Alexander Pechtold (D66), die vorig jaar door de parlementaire pers tot Politicus van het Jaar werd uitgeroepen.

Door diezelfde parlementaire pers werd Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid voor D66, uitgeroepen tot Politiek talent van 2010. Voor deze prijs kwamen politici in aanmerking die na 9 juni 2010, de datum van de laatste Tweede Kamerverkiezingen, voor het eerst actief werden in de landelijke politiek. De pers looft Koolmees vanwege "zijn enorme kennis op het gebied van financiën. Hij is zo deskundig dat niemand om hem heen kan, hij gaat meteen de diepte in". Volgens de pers "wordt hij nu al gevreesd door het Ministerie van Financiën waar hij begin dit jaar nog ambtenaar was."

Wouter Koolmees zit sinds juni van dit jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor werkte hij bij het Nederlands Economisch Instituut en bij het Ministerie van Financiën, waar hij als hoofd begrotingsbeleid naar de politiek vertrok. Koolmees volgt Jolande Sap (GroenLinks) op die vorig jaar tot politiek talent werd uitgeroepen. Op plaats 2 eindigen ex aequo Henk Bleker (CDA), Elbert Dijkgraaf (SGP)en Jesse Klaver (GroenLinks).

De verkiezing 'Politicus van het Jaar' is een gezamenlijk initiatief van Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal