Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 12 december

Schagen, 12-12-2010 o 14.30 uur

Openlijk geweld

Enkhuizen, zondag 12 december 2010.

Vannacht is het rumoerig geweest in de binnenstad van Enkhuizen. Agenten probeerden een jongeman die door een groep werd belaagd te ontzetten waarna een grote groep zich tegen de twee agenten keerde en hen in het nauw dreef. Daarbij hebben zij ieder één waarschuwingsschot gelost om vrij te komen. Later werd met ter assistentie gekomen collegas de groep uit elkaar gedreven. Arrestaties worden nog verwacht.

Het geweld begon rond 02.00 uur toen twee agenten op de Kaasmarkt zagen dat een bekende van hen, een 22-jarige man uit Enkhuizen, door een groep mannen belaagd werd. Ze waren er op uit om hem in elkaar te slaan. De agenten schermden het slachtoffer af waarna de groep, die inmiddels was gegroeid tot zon 40 personen, zich tegen de agenten keerde. De agenten verloren elkaar uit het oog. Op vorderingen aan het publiek om achteruit te gaan werd niet gereageerd. Eén agent werd tegen een bouwhek gedreven dat omviel waarna hij ten val kwam en overlopen werd door enkele personen. Toen hij was opgekrabbeld loste hij een waarschuwingsschot recht in de lucht om de belagers op afstand te houden. De andere agent viel op zijn knieën en werd ook in het nauw gedreven. Ook hij loste, onafhankelijk van zijn collega, een waarschuwingsschot recht in de lucht.

Geen reactie op vorderingen om te vertrekken

De helft van de groep vertrok hierna en de beide agenten konden het publiek op afstand houden. Hierna kwamen er meerdere agenten uit de omgeving te assistentie. Zij hebben met gebruikmaking van de wapenstok de menigte uit elkaar gedreven nadat er niet werd gereageerd op diverse vorderingen om te vertrekken. Hierbij ontstond schade aan een dienstauto en raakten enkele belagers gewond. Niet duidelijk is geworden wie er gewond zijn geraakt en wat hun verwondingen zijn geweest. Na de actie met de wapenstok keerde de rust op straat terug. De politie heeft vannacht nog geen aanhoudingen kunnen verrichten maar die volgen nog wel. Er wordt een nader onderzoek door de recherche van Stede Broec ingesteld.

Vervelende klanten in de horeca

Heiloo, zaterdag 11 december 2010.

Rond 03.00 uur werd op de Heerenweg een 18-jarige jongeman uit Heiloo door de politie aangehouden omdat hij zich dronken vervelend gedroeg op straat. Hij wilde op verzoek van de politie niet weg gaan en werd vervolgens aangehouden. Hij moest korte tijd mee naar het bureau en is om 05.00 uur met enkele bonnen op zak heengezonden.

De Rijp, zondag 12 december 2010.

Rond 03.00 uur werd op de Grote Dam een 46-jarige man uit Graft aangehouden wegens openbare dronkenschap. Hij viel in een café een vrouw lastig door in haar oor te hijgen en te trachten haar borst te pakken, wat zij wist te voorkomen. Toen hij het café werd uitgezet wilde hij toch terugkomen waarna hij werd aangehouden en later in de nacht naar huis is gestuurd met een bon op zak.

Alkmaar, zondag 12 december 2010.

Rond 02.45 uur is er op de Sint Jacobsstraat een 18-jarige jongen uit Alkmaar aangehouden omdat hij betrokken was bij iets wat op een vechtpartij leek. Beveiligers grepen in en brachten hem naar de grond. De jongen werd door agenten overgenomen maar was verbaal en fysiek agressief. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en trapte een agent meerdere keren tegen zijn borst. Uiteindelijk kon hij overmeesterd worden en werd hij opgesloten in een politiecel. De agent deed aangifte van mishandeling en tegen de verdachte wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Den Helder, zaterdag 11 december 2010.

Rond 04.00 uur werd bij een café in de Koningstraat een 24-jarige man uit Den Helder aangehouden omdat hij zich vervelend gedroeg. Hij wilde vechten. Hij is door agenten aangehouden en op het bureau kreeg hij een bekeuring en een ontzegging om voortaan in het café te komen.

Schagen, zaterdag 11 december 2010.

Rond 03.15 uur vond er een schermutseling plaats op straat bij een horecagelegenheid aan de Nieuwstraat. Daarbij waren enkele personen betrokken. Toen de politie ter plaatse kwam wilden enkele zich niet verwijderen. Een beveiliger werd in zijn gezicht gespuugd en geschopt. Een 18-jarige jongen uit Hoogwoud werd aangehouden. Een andere verdachte, een 2-jarige man uit Hoogwoud viel op zijn pas geopereerde knie en moest met de ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis worden vervoerd. De politie stelt een nader onderzoek in.

Hoorn, zondag 12 december 2010.

Rond 01.00 uur heeft de politie bij een horecagelegenheid aan de Roode Steen een 17-jarige verdachte overgenomen van een portier. De jongen was door de jongen bedreigd omdat hij naar binnen wilde maar vanwege zijn dronkenschap niet mocht. De jongeman moest even mee naar het bureau en kreeg daar een bekeuring.

Den Helder, zondag 12 december 2010.

Rond 05.50 uur werd op de Koningstraat een 23-jarige man uit Den Helder aangehouden omdat hij dronken de openbare orde verstoorde. Hij beledigde de agenten en werd met drie bekeuringen naar huis gestuurd.

Hoorn, zondag 12 december 2010.

Rond 00.30 uur werd op de Roode Steen een 28-jarige man uit Hoorn aangehouden die onder de ogen van een agent van het Horeca Interventie Team een portier probeerde te schoppen. De agent pakte hem van achteren beet en werkte hem naar de grond. De verdachte is in verband met een nader onderzoek ingesloten.

Hoorn, zondag 12 december 2010.

Rond 01.30 uur hield de politie op de Roode Steen twee mannen van 18 en 17 aan uit Zwaag. Ook zij waren betrokken bij een opstootje dat op een vechtpartij dreigde uit te lopen. Ze werden ter kalmering meegenomen naar het bureau en veel later in de nacht met een bon op zak naar huis gestuurd.

Ernstige verwonding aan hand door vuurwerkongeluk (tevens homepagebericht)

Anna Paulowna, zondag 12 december 2010.

De politie Noord-Holland Noord waarschuwt al enige tijd voor de aankoop van illegaal vuurwerk. Dat het vreselijk mis kan gaan werd afgelopen vrijdagavond in Anna Paulowna bewezen toen de hand een 35-jarige man uit Barsingerhorn aan flarden ging na het ontsteken van een zogenaamde Cobra zes (C6).

Het vuurwerk werd meegebracht door een 25-jarige man uit Wieringerwerf. Hij ging met zijn auto een vriend ophalen die een feestje vierde in een kantine bij een bedrijf aan de Lange Ring. Toen hij binnen stapte liet hij vuurwerk zien aan de ongeveer acht aanwezigen. Eén van hen, de 35-jarige man uit Barsingerhorn, kreeg het vuurwerk in handen. Het ging om een illegale Cobra zes (C6) uit België.

Plotseling ging het stuk vuurwerk af. Het is nog niet duidelijk wie het heeft aangestoken. Toen de eigenaar riep dat het om zeer gevaarlijk vuurwerk ging rende het slachtoffer er mee weg. Voordat hij een raam kon openen kwam het in zijn hand tot ontploffing. De man raakte daarbij ernstig gewond. De ruit sneuvelde. Hij mist de drie middelste vingers van zijn rechterhand en moest met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis.

De man die het vuurwerk mee had gebracht is door de politie aangehouden. Hij had in zijn auto nog meer verboden vuurwerk liggen waaronder drie pakjes C6, een 100.000-klapper en 20 lawinepijlen. Hij werd aangehouden en tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer moet nog worden gehoord.

Geldautomaat beschadigd met behulp van zwaar vuurwerk

Heiloo, zondag 12 december 2010.

Zoals overal uit de regio krijgt de politie regelmatig meldingen over het afsteken van zwaar vuurwerk. De politie is hier alert op en er zijn de afgelopen weken al enkele aanhoudingen verricht. Toch valt er hier en daar regelmatig een flinke klap te horen.

Zo ook in de wijk Ypestein in Heiloo. Daar komen regelmatig meldingen vandaan. In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 december is daar rond 03.15 uur een geldautomaat van een bank op de Rosendaal zwaar beschadigd. Door vuurwerk raakte de behuizing van de automaat ontzet en gescheurd. Men kon niet bij het geld komen. De politie van Heiloo, maar ook in de rest van Noord-Holland Noord, roept getuigen op zich te melden bij de politie via 0900-8844.

Meldingen over het in het bezit hebben van illegaal zwaar vuurwerk kunt u ook kwijt bij Meld Misdaad anoniem, via 0800-7000.

5 van de 223 automobilisten onder invloed

Schagen, zondag 12 december 2010.

Met de feestdagen voor de deur is het voor automobilisten extra belangrijk om nuchter de weg op de te gaan. Dat niet iedereen daarvan overtuigd is bleek vannacht maar weer tijdens een alcoholcontrole op de Havenstraat.

223 automobilisten moesten meedoen aan een blaastest. Vijf van hen hadden te diep in het glaasje gekeken. De hoogste score was voor een voor een 32-jarige man uit Berlijn. Hij blies bijna vijf maal de toegestane hoeveelheid namelijk 1000 ug/l (tot 220 toegestaan). Zijn rijbewijs werd ingenomen evenals dat van een 37-jarige automobilist uit Schagen die 640 ug/l blies.

Drankrijders

Alkmaar, zaterdag 11 december 2010.

Rond 00.40 uur werd op de Oude Hoeverweg een 19-jarige automobilist uit Alkmaar betrapt op drankgebruik. Hij blies aan het bureau als beginnend bestuurder bijna zes maal de toegestane hoeveelheid: 535 ug/l (tot 90 toegestaan). Zijn rijbewijs werd ingenomen en hij kreeg een proces-verbaal.

Dirkshorn, zaterdag 11 december 2010.

Rond 02.30 uur werd op de Dorpsstraat een 31-jarige bromfietser uit Alkmaar betrapt op het rijden onder invloed. Aan het bureau blies hij 490 ug/l (tot 220 toegestaan). De man kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Alkmaar, zondag 12 december 2010.

Rond 02.50 uur reed een 21-jarige bromfietser met zijn brommer tegen een lantaarnpaal op de Westerweg. Hij was flink onder invloed van drank en had een wondje aan zijn kin. De man blies aan het bureau als beginnend bestuurder 760 ug/ (tot 90 toegestaan). Zijn rijbewijs is ingevorderd en er wordt een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Handgemeen om verkeerde hamburgers

Berkhout, zondag 12 december 2010.

Een 37-jarige man uit Hoorn werd zaterdagavond heel boos omdat hij bij een afhaalrestaurant tot twee maal toe een verkeerde bestelling mee naar huis had gekregen. Hij greep de bedrijfsleider bij zijn kraag en gaf hem enkele tikken.

De man had een bestelling opgehaald. Toen hij thuis kwam bleken er twee verkeerde hamburgers tussen te zitten, namelijk met varkensvlees. Hij belde en kon een nieuwe bestelling ophalen. Toen hij voor de tweede keer thuis kwam was het weer niet goed en zat er bacon op.

De man ging opnieuw terug om nu zijn geld, ongeveer 30 euro, terug te eisen. Daarbij verloor hij zijn zelfbeheersing en vergreep hij zich aan de bedrijfsleider. Hij greep de man bij zijn kraag waardoor het overhemd van het slachtoffer scheurde. Hierna kreeg het slachtoffer enkele tikken in zijn gezicht en verdween de verdachte. Hij kon kort hierna door de politie thuis worden aangehouden. Hij is vanmorgen gehoord en daarna met een proces-verbaal wegens mishandeling heengezonden.

Dronken automobilist gooit vlinderbommen op de weg

Middenmeer, zaterdag 11 december 2010.

Rond 00.45 uur was een Amsterdamse politieman in zijn vrije tijd er getuige van dat een 23-jarige automobilist uit Spanbroek over de A7 reed. Een 21-jarige passagier uit Spanbroek gooide tijdens het rijden een stuk brandend vuurwerk, een vlinderbom, op de weg. De automobilist kreeg een aanrijding met een vast voorwerp en parkeerde zijn beschadigde auto vervolgens op de parallelweg, de Alkmaarse weg. Daar werd hij aangetroffen door gealarmeerde collega politieagenten. De bestuurder bleek flink onder invloed van drank te zijn. Aan het bureau blies hij bijna negen maal de toegestane hoeveelheid voor een beginnend bestuurder: 780 ug/l (tot 90 toegestaan). Zijn rijbewijs is ingenomen en tevens kreeg hij een bekeuring voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. Zijn passagier kreeg een bon voor het afsteken ervan.

Inbrekers op heterdaad aangehouden

Hoorn, zaterdag 11 december 2010.

Rond 05.00 uur kreeg de politie de melding van een oplettende getuige dat er werd ingebroken in een woning aan de Poldermolen. Agenten zagen kans om twee verdachten van 24 en 27 jaar uit Hoorn aan te houden. Ze hadden bivakmutsen en handschoenen bij zich. Ze hadden een ruit vernield aan de voorkant van het huis en enkele spullen klaar gezet. De bewoners waren niet thuis. In de omgeving, op de Weidemolen, werd ook een woning aangetroffen waar de bewoners niet thuis waren en waar was ingebroken.

Het duo is in verzekering gesteld in verband met een nader onderzoek.

Aanhoudingen wegens vernieling auto

Alkmaar, zondag 12 december 2010.

Rond 03.40 uur heeft de politie in de omgeving van de Dwerguilstraat twee mannen aangehouden van 18 en 17 jaar uit Alkmaar. Een getuige had gezien dat ze spiegels en een ruitenwisser van een auto in de straat hadden vernield. Tegen het tweetal wordt een proces-verbaal opgemaakt.