KRO

KRO Brandpunt: Inzet marine schepen weggegooid geld

Uitzenddatum: 12/12/2010

"Nederland moet piraterij in Somalië vanaf het vasteland bestrijden"

De inzet van Nederlandse marine schepen tegen piraterij is een verspilling van tijd en geld als je tegelijkertijd niets doet in Somalië zelf, vindt de vicepresident van Puntland, generaal Abdisamad Ali Shire. Puntland is de autonome regio in het noorden van Somalië en het centrum van piraterij. Nederland en andere Westerse landen zouden volgens de autoriteiten daar beter een deel van het geld kunnen steken in de bestrijding van de kapers vanaf het vasteland. De vice-president nodigt Nederland uit met de regering in Puntland te overleggen hoe de logistieke steun en samenwerking opgezet kunnen worden. "De piraten komen niet van zee, ze komen vanaf het vasteland en juist daar moet je ze aanpakken". Dat zegt hij in een reportage van KRO Brandpunt die vanavond wordt uitgezonden. (22.15 uur, Nederland 2)

De regering zegt de piraterij aan te willen pakken maar daar volstrekt onvoldoende middelen voor te hebben. Zo blijkt uit de reportage dat de marine slechts over een kustwachtboot beschikt. Wegens geldgebrek kan die hoogstens een paar keer per maand uitvaren. Bovendien laten piraten in de reportage weten absoluut niet te worden afgeschrikt door de Nederlandse marineschepen. "Wij zijn echt niet bang voor die Nederlandse en andere Westerse schepen. Wat ze ook doen, wij gaan gewoon door", zegt Abshir Boyah, de godfather van de piraterij in Somalië.

Dat de piraten zich niet laten verjagen blijkt ook uit de cijfers. Ondanks de inzet van de internationale armada in de Somalische wateren zijn er in 2010 meer geslaagde kapingen geweest dan in 2009. Daar is naar schatting een bedrag van 120 miljoen dollar aan losgeld mee gemoeid.
De regering van Puntland verbaast zich er over dat er met veel machtsvertoon in de wateren wordt gepatrouilleerd terwijl de piraten op de kust met veel minder geld veel effectiever bestreden zouden kunnen worden.

KRO Brandpunt, vanavond 12 december, 22.15 uur, Nederland 2