KNHS

Smolders naar achtste plek in WB Genève
12 december 2010


GENEVE (KNHS) - Van de Nederlanders deelnemers aan de wereldbeker kwalificatiewedstrijd, die in Genève werd verreden, wist alleen Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Regina Z zich te plaatsen voor de barrage. In die barrage was het de laatste van het achttal dat zich had weten te plaatsen, de Fransman Kevin Staut met de KWPN gefoke Silvana de Hus, die er met de hoofdprijs vandoor ging.

Het basisparcours was pittig en in de barrage werd er snel gereden. Daardoor bleek de vlotte foutloze rit van de eerste starter, de Portugese Lucina Diniz met Lennox, uiteindelijk slechts goed voor de vijfde plaats. De Canadees Eric Lamaze, regerend Olympisch kampioen, reed met zijn bijna onverslaanbare KWPN'er Hickstead (Hamlet x Ekstein) een uiterst scherpe en snelle rit, waardoor niemand in de grote hal verwachtte dat deze tijd verbeterd zou kunnen worden. De Duitse Meredith Michaels-Beerbaum moest met Shutterfly ruim een halve seconde op Lamaze toegeven en werd uiteindelijk daarmee vierde. Rolf-Göran Bengtsson uit Zweden had voor deze wedstrijd Quintero la Silla gezadeld en hij was ruim 0.2 sec. langzamer dan Lamaze, wat goed was voor de derde plek.
De laatste starter, de uit Frankrijk afkomstige regerend Europees kampioen Kevin Staut, had voor deze wedstrijd de KWPN schimmelmerrie Silvana de Hus gezadeld. Vader van deze merrie is de hengst Corland, waarmee Wout-Jan van der Schans zeer succesvol was. Staut ging in een zeer hoog tempo van start, wendde op een dubbeltje en nam overal de kortste route, waardoor hij uiteindelijk 0.15 sec. sneller en foutloos over de eindstreep ging en daarmee de wedstrijd en 55.000 Zwitserse Francs won.

Harrie Smolders heeft in de merrie Regina Z, een dochter van Rex Z die op zijn beurt weer een zoon is van de legendarische merrie Ratina Z, waarmee Piet Raijmakers in 1992 individueel zilver won op de Olympische Spelen en deel uitmaakte van het goud winnende Olympische team, een op dit niveau nog iets onervaren, maar wel zeer getalenteerd springpaard. "Deze wedstrijd was de eerste waarin haar aan de start bracht in een veld waarin de gehele wereldtop aanwezig was. We hebben het echt geprobeerd, maar het ging in de barrage erg hard. Dan krijg je ook nog een springfout en dan moet je een hoge klassering vergeten. De merrie mist nog even de ervaring en de routine op dit niveau. Dat komt tot uitdrukking in de wendingen. Dan wil ze als het ware nog niet op de hindernissen aantrekken en dan moet je steeds de tweede afstand rijden. Dat kost tijd, maar de wijze waarop ze vandaag hier sprong heeft me duidelijk gemaakt over een potententieel toppaard te beschikken", aldus Smolders, die nu de vierde plek inneemt in de tussenstand van de World Cup.

Jeroen Dubbeldam (Weerselo), die met BMC Van Grunsven Simon aan de start kwam, liep op de laatste hindernis tegen een weigering aan. "Eigenlijk was het helemaal geen weigering, maar van de één na laatste hindernis naar de laatste hindernis moest ik een iets gebroken lijn rijden. Daarbij kwamen we pal langs een hindernissen waarop koeien afgebeeld staan. Ik wilde die afstand naar de laatste sprong in vijf galopsprongen overbruggen en op het moment dat ik Simon iets opving keek hij naar de koeien op de hindernis en liep hij over de schouder weg, waardoor ik langs de hindernis reed en opnieuw moest aanrijden. Echt balen, want tot die weigering , als je het al zo mag noemen, waren we foutloos", vertelde Dubbeldam. Door dat opnieuw aanrijden naar de laatste hindernis kreeg Dubbeldam ook nog eens twee extra strafpunten voor het overschrijden van de toegestane tijd, waardoor de Twent met zes strafpunten op de 19de plaats eindigde. Albert Zoer (Echten) noteerde met Sam twee springfouten en werd 22ste.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chi-geneve.ch

Uitslag Rolex FEI World Cup:


1) Kevin Staut (Fra) - Silvana de Hus (Corland x Widor) - 0 / 0 - 32.50
2) Eric Lamaze (Can) - Hickstead (Hamlet x Ekstein) - 0 / 0 - 32.65
3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Quintero la Silla - 0 / 0 - 32.88 8) Harrie Smolders (Hoge Mierde) - Regina Z - 0 / 4 - 35.86 19) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Pilot) - 6
22) Albert Zoer (Echten) - Sam (Calvados x Ahorn) - 8

Tussenstand World Cup na 6 wedstrijden:


1) Kevin Staut (Fra0 - 63

2) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - 50

3) Rolf-Göran Bengsston (Zwe) - 49

4) Harrie Smolders - 41
10) Gerco Schröder (Tubbergen) - 28
12) Leon Thijssen (Baarlo) - 27
18) Jeroen Dubbeldam - 20