D66

zaterdag 11 december 2010

Kabinet moet beloftes controleerbaar maken

De voltallige oppositie wil dat het kabinet de feiten op tafel legt over zijn beloftes. Over 47 onderwerpen* vragen de oppositiepartijen het kabinet haar doelen meetbaar en controleerbaar te maken. De oppositie vroeg bij het debat over de regeringsverklaring (26 oktober) en bij het debat over het gebrek aan hervormingen (18 november) ook al openheid van zaken, maar het kabinet weigerde die te geven. Een voorstel hiertoe werd met 76 tegen 74 zetels verworpen.

Afspraak is afspraak

Premier Rutte heeft "afspraak is afspraak" als motto voor zijn kabinet gekozen. D66-leider Pechtold: "Ik wil de feiten op tafel. Mensen hebben allemaal beloftes gehoord van het kabinet, zoals 3000 extra agenten, maar het kabinet geeft niet thuis als we vragen hoeveel agenten er nu zijn. Voor het vertrouwen in de democratie is het belangrijk dat het kabinet beloftes nakomt. Met de premier zeg ik: `Afspraak is afspraak'."

Controletaak parlement

D66 wil constructief oppositie voeren. Volgens de Democraten hoort daarbij een goede controle op de macht. Het gaat dan om uiteenlopende zaken, van 3.000 extra agenten tot doorstroming op de woningmarkt en van 12.000 extra verplegers tot aan de kwaliteit van het onderwijs. Pechtold: "Tweede Kamerleden hebben drie kerntaken: medewetgever, volksvertegenwoordiger en controleur van de macht. Wij moeten namens alle Nederlanders het kabinet kunnen controleren. Een eerste vereiste daarvoor is dat Kamer en kabinet hetzelfde vertrekpunt hebben, uitgaan van dezelfde feiten. Over die feiten moet de Kamer dus ook kunnen beschikken."

Simpele feiten

Volgens Pechtold is het niet meer dan normaal dat de beloftes die het kabinet doet ook feitelijk vastgelegd worden. "Als werknemer wil je toch ook kunnen controleren of je werkgever de gemaakt afspraken nakomt. Aan een belofte over meer loon heb je niets als niet helder is vastgelegd wat je loon nu is. Die simpele feiten moet het kabinet toch op tafel leggen?"

Begin 2011

In 2007 vroeg de toenmalige oppositie het kabinet-Balkenende ook om haar doelen afrekenbaar te maken. Dat voorstel diende Pechtold toen in met VVD-fractievoorzitter Rutte en GroenLinks-collega Halsema. De oppositie wil dat de vragen na het Kerstreces beantwoord zijn. Pechtold: "Het huidige kabinet moet eveneens openheid van zaken geven en kan daarmee niet wachten tot Verantwoordingsdag in mei. Bij de start van 2011 moet helder zijn wat de uitgangspunten van het kabinet zijn: wanneer moeten doelen bereikt zijn, met welke tussenstappen en hoeveel geld is ermee gemoeid?"

* *
De SGP-fractie steunt de vragen over 26 van de 47 onderwerpen