Ingezonden persbericht


Steun van honingproducent De Traay voor Bijenstichting

De Bijenstichting krijgt een forse steun in de rug van honingproducent De Traay. Per verkochte pot Melvita-honing doneert Melvita tien cent aan de Bijenstichting. Met het geld wil de Bijenstichting meer initiatieven opzetten om het leefklimaat van de honingbij te verbeteren. "Deze steun is heel belangrijk", zegt voorzitter Jaap Molenaar van de Bijenstichting uit Kolhorn (N-H). "Het is geweldig dat een honingproducent ons doel steunt".

De Traay en de Bijenstichting zijn bezorgd over de toekomst van de bij. "De bijensterfte gaat maar door en lijkt niet tot stilstand te komen", zegt voorzitter Molenaar. "Het gaat nog altijd slechter met de honingbij en als we niets doen, zal de bij een bedreigde diersoort worden".

De Bijenstichting krijgt geen subsidie en is afhankelijk van donateurs. "We merken dat veel mensen ons willen helpen", zegt voorzitter Molenaar. De Bijenstichting is extra blij met de steun van De Traay omdat het bedrijf beschikt over veel kennis van het bijenhouden. "We hopen op een goede samenwerking".

De Traay wil met de steun onder meer bereiken dat er meer initiatieven komen om de bij te beschermen, onderzoek naar de oorzaak van de bijensterfte en bewustwording over de bijensterfte bij het publiek. De Bijenstichting probeert met publieksacties meer aandacht voor de bij te krijgen. Het afgelopen jaar verspreidde de stichting duizenden zakjes met bloemenzaad. "Dat is een simpele oplossing: zorg voor meer voedsel voor de bij! Het is iets dat iedereen kan doen in zijn eigen omgeving", zegt Jaap Molenaar.

De Bijenstichting hoopt dat de actie veel geld oplevert. "We hebben veel nieuwe plannen voor 2011", zegt Molenaar. "Het moet het jaar worden waarin we met elkaar de honingbij gaan redden van de ondergang". Een van de activiteiten die Melvita sponsort is het ontwikkelen van educatief materiaal waarin het brede publiek wordt uitgelegd hoe belangrijk honingbijen zijn, wat bijensterfte inhoud en hoe iedere Nederlander zijn steentje kan bijdragen in het behoud van de bijen.

Het educatieve materiaal zal o.a. i.s.m. Marianne Goudwaard worden geproduceerd. Zij heeft onlangs het boek Fleur de Bij onvangt een brief van de koninging geschreven. Dit boek ontvangt veel lovende reacties: het is een goed voorbeeld van laagdrempelige informatie aan een breed publiek waarbij zowel ouders als kinderen worden bereikt.

Meer info zie: www.bijenstichting.nl/index.php/nieuws/actie-steun-de-honingbij

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht