Ingezonden persbericht

Utrecht grootste Fairtrade Gemeente van Nederland

Wethouder Mirjam de Rijk ontvangt titel Fairtrade Gemeente

Op zondag 12 december reikte jurylid Peter d'Angremond, directeur van Max Havelaar, de Fairtrade Gemeente titel uit aan wethouder Duurzaamheid Mirjam de Rijk. Utrecht is de eerste van de vier grote gemeenten van Nederland die deze eervolle titel mag dragen. De titel geeft aan dat in Utrecht niet alleen de lokale overheid, maar ook winkels, bedrijven, organisaties en inwoners bovengemiddeld veel aandacht besteden aan fairtrade. Een jury onder leiding van oud-minister Jan Pronk oordeelde dat Utrecht voldeed aan de zes strenge campagnecriteria.

Hiermee laat de gemeente zien dat alle hoeken van de samenleving betrokken worden bij duurzame armoedebestrijding via handel. De jury van de Fairtrade Gemeente campagne was onder de indruk van de inspanningen van de Utrechtse inwoners, bedrijven, organisaties en winkeliers en de resultaten die zij boekten. De officiële titeluitreiking vond plaats tijdens de kerstmarkt in de Twijnstraat. Bezoekers konden diverse fairtrade producten kopen en proeven. En omdat de werkgroep iets te vieren had, trakteerden zij op koekjes van Fairtrade Original.

Vrijwilligers in Utrecht voerden de afgelopen twee jaar actief campagne voor eerlijke handel. Een werkgroep die bestaat uit vrijwilligers heeft de gemeente Utrecht volledig achter zich gekregen, waardoor zij de afgelopen jaren fairtrade flink konden promoten. Samen zorgden zij er op een creatieve manier voor dat diverse partijen betrokken raakten. Zo organiseerde de werkgroep een fairtrade wijnproeverij voor de horeca, lobbyde op corporate niveau bij de Albert Heijn en maakten een winkelroute om deelnemers van de campagne bekend te maken onder het winkelend publiek. Voor een promotiefilm wist de werkgroep zelfs Floortje Dessing te strikken.

Over de campagne
Inclusief Utrecht telt Nederland op dit moment twaalf Fairtrade Gemeenten. Naast deze gemeenten zijn inmiddels in ruim 60 andere gemeenten ook vrijwilligers actief om ook dit doel te behalen. De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne.

Jury
De jury van de Fairtrade Gemeente campagne bestaat naast voorzitter en oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Natasja van den Berg (auteur van het boek 'Praktisch idealisme'), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Sybren de Hoo (hoogleraar MVO aan de Vrije Universiteit en Universiteit van Maastricht), Jack van Ham (directeur ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Peter d'Angremond (directeur Stichting Max Havelaar). De breed samengestelde jury is verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van aanvragen voor de titel Fairtrade Gemeente.

---

Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht