Erasmus Universiteit Rotterdam

Conferentie 'Stedelijke ontwikkeling: patronen, oorzaken, grondvesten, en beleid'

Datum
Van: 13 december 2010 09:00
Tot: 14 december 2010 16:00

---

Locatie:
IHS, 14de verdieping T-gebouw, campus Woudestein

Toelichting
Informatie en registratie www.ihs.nl/urbanconference.

Internationaal congres over de groei van steden

Waarom ontwikkelen steden zich niet gelijkmatig over de ruimte en waarom is die ontwikkeling niet stabiel? Die vraag staat centraal tijdens de conferentie `Stedelijke Ontwikkeling: patronen, oorzaken, grondvesten en beleid', die op 13 en 14 december 2010 wordt georganiseerd door het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht. Sprekers zijn onder meer gerenommeerde wetenschappers Maryann Feldman en Sukkoo Kim en Philip McCann, speciale commissaris voor de regionale ontwikkeling voor de Europese Unie.

Steden zijn motoren en katalysatoren van economische ontwikkeling. Honderd jaar geleden waren Manchester, Dortmund en Pittsburgh centra van de wereld, vandaag de dag zijn hun posities overgenomen door Dubai, Silicon Valley en Shanghai. Wat zijn de huidige patronen van verstedelijking, wat zijn de oorzaken van verschuivingen tussen steden en wat zijn de fundamenten van stedelijke ontwikkeling? Welke wereldwijde en regionale economische netwerken bepalen lokale ontwikkeling en hoe kan beleid worden ontwikkeld om steden meer schokbestendig te maken tegen bijvoorbeeld de huidige crisis?

In de conferentie wordt het gedrag van ondernemingen en consumenten in relatie tot conceptuele en analytische modellen besproken en vergeleken om antwoorden op deze vragen te krijgen. Deze methode werpt licht op de structuur van de stad, de stedelijke context en de economische netwerken binnen de huidige samenleving.