Gemeente Echt-Susteren


Raadsvergadering 13 december 2010

Op maandag 13 december vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. De vergadering begint om 17:00 uur en vindt plaats in de raadzaal in het gemeentehuis te Echt.Â

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES). Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl. Een kwartier voor de vergadering kunt u uw televisie al inschakelen voor een korte informatieve uitzending van LOES (met medewerking van de gemeente) over de raadsvergadering en een actueel onderwerp op de raadsagenda.

Â

Agenda 13 december 17:00 uur


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 10 november 2010 (H)


4. Besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 11 november 2010 (H)

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijsten van de raadsvergaderingen van 10 en 11 november 2010 vast te stellen.


5. Actualisering Verordening commissie bezwaarschriften gemeente Echt-Susteren per 1 januari 2011 (H)

De gemeente heeft drie bestuursorganen: de burgemeester, het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad. Deze drie bestuursorganen nemen besluiten en tegen veel van die besluiten mag bezwaar worden gemaakt. De bestuursorganen hebben een commissie bezwaarschriften ingesteld om hen te adviseren bij de afhandeling van bezwaren. Hoe een en ander verloopt, is geregeld in de verordening commissie bezwaarschriften. Deze verordening moet worden geactualiseerd. Het college heeft daarom een nieuwe verordening commissie bezwaarschriften voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


6. Addendum bij Begroting 2011 (H)

De raad heeft op 10 november 2010 de Begroting 2011 vastgesteld inclusief een addendum. Een addendum is een aanvulling op de begroting. Aan het addendum dat de raad heeft vastgesteld ontbrak echter het noodzakelijke onderdeel over de bezuinigingen voor de jaren 2012, 2013 en 2014. Om een en ander recht te zetten heeft het college een tweede addendum voorbereid waarin dit onderdeel wel is opgenomen. Het college vraagt de raad nu dit tweede addendum vast te stellen.


7. Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Echt-Susteren (verordening ex artikel 212 Gemeentewet)

De gemeenteraad bepaalt de uitgangspunten voor het financieel beleid, het financieel beheer en de inrichting van de financiële organisatie. Deze uitgangspunten zijn vastgelegd in een verordening. De huidige verordening is in 2008 vastgesteld. Sindsdien zijn er echter enkele zaken veranderd. Het college heeft een aan de nieuwe situatie aangepaste verordening voorbereid en vraagt de raad nu deze nieuwe verordening vast te stellen.


8. Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelastingen 2011 (H)


9. Verordening op de heffing en invordering van leges 2011 (H)


10. Verordening op de heffing en invordering regelende tarieven wegens dienstverlening aan derden 2011 (H)


11. Verordening regelende de heffingen en de invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Echt-Susteren 2011, gelegen aan de Ruijtersweg te Gebroek en de Elsenewal te Nieuwstadt (H)


12. Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2011 (H)


13. Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing 2011 (H)

Elk jaar in de raadsvergadering van december stelt de gemeenteraad een aantal verordeningen vast, waarin wordt aangegeven hoe hoog de tarieven voor bepaalde diensten en belastingen volgend jaar zullen zijn. Het gaat dan om tarieven voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen, leges, rioolrechten, dienstverlening aan derden (bijvoorbeeld paspoorten), onroerende zaak belasting, afvalstoffenheffing en reinigingsrechten. Het college heeft deze zes verordeningen voorbereid en stelt de raad nu voor deze voor 2011 vast te stellen.


14. Nota afschrijvingenbeleid 2010

De gemeente doet regelmatig flinke investeringen in bijvoorbeeld wegen of computers. Deze investeringen hebben een beperkte levensduur. Een weg is bijvoorbeeld na 30 jaar aan vervanging toe en een computer bijvoorbeeld na 3 jaar. De investering wordt dan ook binnen een bepaalde termijn afgeschreven/afgelost. De regels voor de afschrijvingen liggen vast in de nota afschrijvingenbeleid. De huidige nota is vastgesteld in 2006 en moet worden geactualiseerd. Het college heeft een nieuwe nota afschrijvingenbeleid voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


15. Beleidsplan re-integratie 2011

De gemeente Echt-Susteren vindt dat de uitkering alleen bedoeld is voor mensen die niet kunnen werken. Mensen die nog geen werk hebben of weer aan het werk moeten gaan, worden door de gemeente geholpen via het re-integratiebeleid. Het college bereidt elk jaar een nieuw beleidsplan re-integratie voor en stelt de raad nu voor het beleidsplan re-integratie 2011 vast te stellen.


16. Correctiebesluit voorbereidingskrediet bestuursopdracht fiets- en voetgangersverbinding Julianatunnel (H)

In de raadsvergadering van 11 november 2010 heeft de gemeenteraad de bestuursopdracht fiets- en voetgangersverbinding Julianatunnel vastgesteld. Ook heeft de raad toen aangegeven voor de uitvoering van die bestuursopdracht een voorbereidingskrediet beschikbaar te willen stellen uit een bepaalde reserve. De raad had echter een andere bedoeling, namelijk dit voorbereidingskrediet van ⬠50.000 te betalen uit een al beschikbaar gesteld voorbereidingskrediet van de Gebiedsvisie Susteren. Omdat het besluit van de raad niet overeenkomt met de bedoeling van de raad en dit alleen door de raad kan worden hersteld, heeft het college een correctiebesluit voorbereid. Het college vraagt de raad nu dit correctiebesluit vast te stellen.


17. Waterplan en oplegnotitie GRP 2007 â 2011

De gemeente wil, in samenwerking met Waterschap Roer en Overmaas en het waterschapsbedrijf Limburg, een plan maken voor het water in het hele grondgebied van Echt-Susteren. Dat zogenoemde waterplan gaat over hoe de gemeente en haar partners wateroverlast gaan bestrijden en voorkomen en hoe zij de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater gaan waarborgen. Het college heeft het waterplan voorbereid en vraagt de raad nu dit plan vast te stellen.


18. Algemene Subsidieverordening

De raad heeft het college de opdracht gegeven de aanpassing van het gemeentelijke subsidiebeleid voor te bereiden. Het college heeft hiervoor een plan van aanpak opgesteld. De eerste stap van de aanpassing van het gemeentelijk subsidiebeleid is de aanpassing van de Algemene Subsidieverordening (ASV). In deze ASV staat alleen het proces van subsidieverlening (hoe gaat dat?). De inhoud (wanneer kan wie aanspraak maken op wat?) is geregeld in beleid in deelverordeningen. De inhoud wordt later aanpast. Nu is alleen de aanpassing van het proces aan de orde. Het college heeft een nieuwe Algemene Subsidieverordening opgesteld en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


19. Financieel jaarverslag 2009, de Begroting 2011 en het Jaarverslag 2009 â 2010 van de Stichting ProoSes (H)

Stichting ProoSes bestuurt de openbare scholen in Echt-Susteren. Volgens de wet moeten de begroting en de jaarrekening van deze stichting aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd. Het college heeft dit voorbereid en vraagt de raad nu het financieel jaarverslag 2009, de begroting 2011 en het jaarverslag 2009-2010 van de stichting ProoSes goed te keuren.


20. Fusie van de Stichting ProoSes met de Stichting Focus

De schoolbesturen Stichting ProoSes (openbaar basisonderwijs) en Stichting Focus (katholiek basisonderwijs) willen gaan fuseren. De commissie heeft van deze schoolbesturen al uitleg gekregen over hun fusieplannen. Omdat de gemeente echter toestemming moet geven voor deze fusie heeft het college een voorstel aan de raad voorbereid. Het college vraagt de raad nu in te stemmen met de fusie van de Stichting ProoSes en de Stichting Focus.


21. Systeemkeuze huisvuilinzameling 2012

Het college heeft onderzocht hoe de inzameling van restafval en GFTafval in de toekomst het beste ingevuld kan worden. De commissieleden hebben in eerdere vergaderingen al aangegeven wat zij belangrijk vinden bij de keuze voor een nieuw afvalinzamelingsysteem. Het college heeft de keuze voorbereid en stelt de raad nu voor een nieuw afvalinzamelingsysteem te kiezen.


22. Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg

De gemeente Echt-Susteren doet mee aan de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML) waarin de Midden-Limburgse gemeenten gezamenlijk projecten uitvoeren. De bijdrage van onze gemeente aan deze samenwerking is nog niet vastgelegd in de begroting 2011. Het college vraagt de raad deze bijdrage op te nemen in de begroting 2011 en informeert het college. Het college vraagt de raad ook in te stemmen met het meerjareninvesteringsprogramma van GOML. In dit programma is beschreven welke projecten de GOML de komende jaren gaat uitvoeren.


23. Slotbegrotingswijziging Grondexploitaties 2010

De gemeente is bezig met de ontwikkeling van verschillende projecten. Per project is vastgelegd hoeveel het in totaal mag kosten of moet opbrengen. Per project is ook vastgelegd in welk jaar welke kosten worden gemaakt en welke opbrengsten zullen binnenkomen. Vanwege wijzigingen in de planning van deze projecten zijn in 2010 voor sommige projecten meer gelden uitgegeven of binnengekomen dan gepland en voor andere projecten minder dan gepland. Het college stelt de raad voor deze verschillen officieel vast te leggen via een begrotingswijziging.


24. Exploitatie bedrijventerrein de Berk

Bedrijventerrein De Berk is een project dat de gemeente al jarenlang in eigen beheer uitvoert. Elk jaar wordt bekeken of de uitgaven en inkomsten op dit project volgens een exploitatiebegroting (financiële planning) plaatsvinden. Indien dat niet het geval is of bijvoorbeeld de prijzen voor de uitgifte van bedrijfspercelen worden verhoogd moet de exploitatiebegroting worden aangepast. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met een nieuwe exploitatiebegroting voor bedrijventerrein de Berk I.


25. Wijziging Verordening materiële financiële gelijkstelling 2010 Echt-Susteren (H)

De verordening materiële financiële gelijkstelling regelt op welke voorzieningen scholen aanspraak kunnen maken en hoe dat gebeurt. In verband met nieuwe landelijke regelgeving moet deze verordening worden aangepast zodat scholen ook aanspraak kunnen maken op landelijke subsidies voor energiebesparing en binnenmilieu. Het college heeft dan ook een wijziging van de verordening voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


26. Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Echt-Susteren 2010 (H)

De verordening voorzieningen huisvesting onderwijs regelt op welke huisvestingsvoorzieningen scholen aanspraak kunnen maken en hoe dat gebeurt. De wet- en regelgeving waarop de verordening is gebaseerd, is gewijzigd. De verordening moet daarom worden aangepast. Het college heeft een nieuwe verordening voorzieningen huisvesting onderwijs voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


27. Verordening ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen (H)

Op 1 augustus 2010 is de Wet ontwikkelingskansen door educatie (Oke) in werking getreden. Vanaf toen gelden er landelijke kwaliteitseisen voor peuterspeelzalen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van peuterspeelzalen. Omdat de gemeente vindt dat peuterspeelzalen alleen verantwoord en veilig werken als er ook eisen worden gesteld aan de ruimte en inrichting, wil de gemeente daarvoor ook kwaliteitseisen vastleggen. Het college heeft daarom een verordening ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen voorbereid en vraagt de raad nu deze verordening vast te stellen.


28. Jaarplanning 2011

Het college maakt voor elk jaar een planning, waarin het aangeeft wanneer het welke onderwerpen aan de raad ter besluitvorming voor wil leggen. Het college vraagt de raad nu de jaarplanning 2011 vast te stellen.


29. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


30. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Stukken ter inzage

De stukken liggen tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. Op verzoek is er de gelegenheid de vorige raadsvergadering te bekijken. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt ook ter inzage in de leeszalen van de bibliotheken in Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Â

Meer informatie

Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.