Vrije Universiteit Amsterdam

Hoe zullen wij over God spreken?


* Startdatum: 13-12-2010


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Hoe zullen wij over God spreken? De poëtische theologie van het alledaagse van Rubem Alves


* Spreker: T. de Boer


* Promotor: prof.dr. M.E. Brinkman prof.dr. L. Troch


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Rubem Alves (1933) is een Braziliaanse protestantse bevrijdingstheoloog. Braziliaan en protestant is hij van geboorte, maar zelf zegt hij dat hij protestant ook uit overtuiging is en theoloog van beroep. Alves beschouwt zichzelf als theoloog van de bevrijding en wordt beschouwd als een van de grondleggers van die theologie. Na zijn inleiding in de algemene politieke context en in het Braziliaanse protestantisme en de oecumenische beweging, beschrijft Tjeerd de Boer in zijn proefschrift de meer persoonlijke en theologische biografie van Alves.

Theologie is volgens Alves de uitdrukking van wat mensen ten diepste beweegt, het scheppen van een wereld met menselijke betekenis, een wereld van liefde. Daarom moeten we boven onszelf, boven onze biografie uitgroeien. Dat kunnen we in dialoog met de 'relevante anderen', met iedereen die voor ons belangrijk is. Voor Alves is de hoogste waarde die van het leven zelf, niet het leven in abstracte zin, maar heel concreet het lichaam, het leven in alle volheid. Daarom kunnen hoop en bevrijding niet anders dan gericht zijn op het scheppen van leven, van een wereld met menselijke betekenis, van ruimte voor de ontmoeting met anderen en met God.

Alves geeft bij herhaling aan dat het centrale thema van zijn werk de incarnatie is, het thema van het lichaam, van het leven. Hij verbindt incarnatie met Gods verlangen om mens te worden en het verlangen van mensen naar God. Daarom is Alves de uitgangspunten voor zijn theologie steeds dichter bij zichzelf gaan zoeken, bij de concrete werkelijkheid, bij het leven van mensen, bij het leven van alledag. Alves stelt dat poëtische taal, de taal die het onzegbare zegt en het onbenoembare benoemt, de taal is die bij uitstek geschikt is voor het verwoorden, delen en verbinden van persoonlijke geloofsbelevingen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam