Woningcorporatie Ymere

Bouw Groenoord van start

9-12-2010

Binnenstad Leiden als inspiratiebron voor nieuwe stadsbuurt met vijfhonderd woningen.

Op maandag 13 december gaat de eerste schop de grond in voor de nieuwe wijk Groenoord in Leiden. De komende jaren verrijst op het terrein van de voormalige Groenoordhallen een nieuwe stadsbuurt met vijfhonderd woningen. Ontwikkelaars Ymere en PFC² schakelden gerenommeerde stedenbouwkundigen en architecten in om van Groenoord een typisch Leidse stadbuurt te maken. Zij deden hun ideeën op in de binnenstad van Leiden.

Leidse architectuurstijl
De ontwerpers analyseerden de binnenstad en daarbij werd als snel duidelijk dat er een typisch Leidse architectuurstijl is. Gevels aan het Rapenburg, de Stille Rijn, het Gerecht, de Langegracht en de Oude Vest stonden model voor de architectuurcode voor Groenoord. Hoewel de woningen in de nieuwe stadsbuurt een moderne uitstraling krijgen, lieten de architecten elementen uit de historische architectuur terugkeren in de ontwerpen.

René Buur van Kow Architecten: We hebben een eigen invulling gegeven aan de historische stijlkenmerken. Dus geen donkere stadshuisjes maar moderne, lichte en ruime woningen, die ondanks hun diversiteit een duidelijk herkenbare stijl hebben.

Zo staan in de binnenstad veel witte woningen, straks in Groenoord ook. Statige panden in de binnenstad hebben strenge rasters van ramen. De ramen zitten precies boven elkaar en naar boven toe worden ze wat kleiner. Bij de grotere panden en appartementen in Groenoord vind je dit straks terug. Of het typisch Leidse Huys met de 3-2-1 gevel die alleen in Leiden voorkomt: drie openingen op de begane grond (één deur, twee ramen), daarboven twee openingen en op de bovenste laag maar één raam. Arbeiderswoningen aan de Langegracht met één laag en een dwarskap erop stonden model voor de kleinere woningen in Groenoord.

Ton Mulleners van Mulleners + Mulleners: Vooral in de karakteristieke manier waarop de gevels aan de Leidse grachten verspringen, zagen we mogelijkheden voor een vertaling naar deze tijd. Bij de buitenhofwoningen bijvoorbeeld zie je een soortgelijk ritme terug in de gevels.

Het straten- en grachtenplan van de nieuwe stadsbuurt is zo ontworpen dat Groenoord op een natuurlijke manier zal opgaan in het centrum van Leiden enerzijds en de Tuin van Noord anderzijds. Rob van Velden van Atelier Dutch zegt daarover: In de loop der tijd zal Groenoord zich voegen naar zijn omgeving. Dan is er een stukje Leiden bijgekomen waar het heerlijk thuiskomen is.

Eerste oplevering in 2012
In november gaf de gemeente Leiden de definitieve bouwvergunning af voor het eerste deelplan, bestaande uit 42 gezinswoningen aan het water. Met de zekerheid dat de eerste woningen in de zomer van 2012 worden opgeleverd, is de interesse voor een woning in Groenoord toegenomen. Inmiddels is meer dan de helft van de woningen die nu in verkoop zijn, verkocht. Ymere en PFC² verwachten in de eerste helft van 2011 te kunnen starten met de bouw van de 25 singelwoningen en 18 buitenhofwoningen.