Vrije Universiteit Amsterdam

Formele modellen voor component connectors


* Startdatum: 13-12-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Formal models for component connectors


* Spreker: D.F. de Oliveira Costa


* Promotor: prof.dr. J.J.M.M. Rutten prof.dr. F. Arbab


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De hoeksteen van alle technische disciplines is het beginsel dat complexe systemen volgens welgedefinieerde regels worden opgebouwd uit bouwstenen. Bijvoorbeeld: in het kader van hardware design worden complexe systemen gebouwd door onderdelen als transistors, logische poorten, functionele componenten als adders en/of architectonische componenten als een processor, samen te voegen. David Costa neemt in dit proefschrift hetzelfde beginsel als uitgangspunt om computersystemen te bestuderen.

Costa bestudeerde computersystemen en hun constructie op grond van een op component gebaseerd paradigma. Hij behandelde vooral de paradigma's voor de componentgebaseerde systemen die een zuiver conceptuele scheiding bieden tussen computatie en interactie en daardoor de herbruikbaarheid van individuele componenten en de dynamische uitwisselbaarheid van componenten bevoordelen. Hij bouwt voort op een grote hoeveelheid al bestaande kennis op het gebied van coördinatietalen en -modellen. In dit kader worden componenten in twee groepen onderverdeeld: componenten die systeemspecifieke functionaliteit verschaffen en componenten die systeemonafhankelijke interactie protocollen verschaffen, genaamd connectors.

De voornaamste bijdrages van Costa bevorderen de prominente lijn die de afgelopen jaren in de wetenschap werd nagestreefd: het ontwikkelen van compositionele modellen voor component connectors. Hij wijst in het bijzonder op de twee nieuwe compositorische modellen die worden voorgesteld voor de contextafhankelijke connectors: connector colouring en intentional automata. Het gedrag van context afhankelijke connectors maakt het mogelijk de dataflow priority en dataflow blocking uit te drukken, iets dat doorgaans moeilijk is om compositioneel te modelleren. Costa biedt tevens een simulatie- en animatieframework voor connectors, genaamd connector animation, waarbij het dataflow gedrag van een connector wordt gesimuleerd door middel van visuele animatie.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam