Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Controle horecavergunningen sportverenigingen, buurthuizen etc

In de komende periode ontvangen alle sportverenigingen, buurt/dorpshuizen, culturele, educatieve, levensbeschouwelijke en godsdienstige instellingen een brief van het college van burgemeester en wethouders. Het gaat hierbij om de instellingen met horeca die in de Drank- en Horecawet `paracommercieel' worden genoemd.

Wijzigingen in drank- en horecavergunning
In de brief vraagt de gemeente de instellingen om de huidige drank- en horecavergunning te controleren op eventuele veranderingen. Het gaat dan om een wijziging van leidinggevenden, de inrichting of wanneer voorschriften of beperkingen ontbreken (of niet volledig zijn). Het college is verplicht voorschriften of beperkingen in de vergunning op te nemen om oneerlijke concurrentie voor de commerciële bedrijven te voorkomen. Zo mag een paracommerciële instelling bijvoorbeeld geen bruiloften en partijen houden. In het verleden is dat door de voormalige gemeenten verschillend opgepakt.

Uiteindelijk is het de bedoeling om in beeld te krijgen welke horecavergunningen niet meer voldoen aan de huidige eisen. Op die manier kan gezamenlijk worden overgaan tot een procedure om aan de wet te voldoen.

Over de inhoudelijke controle staat in de brief aanvullende informatie. De aanschrijvingen vinden plaats per dorp. Recent zijn we begonnen met Amerongen. De komende weken volgen de brieven voor Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Begin 2011 benaderen we de instellingen in Doorn en Driebergen-Rijsenburg.

Meer informatie
Heeft u na ontvangst van de brief nog vragen, neem dan contact op met Eugène van Essen van de afdeling Vergunning en Handhaving, (0343) 56 57 66 of eugene.van.essen@heuvelrug.nl. Ook wanneer het bestuur van een instelling het prettig vindt om een procedure in overleg met de gemeente op te pakken, kunt u hierover contact opnemen Eugene van Essen.