Waterleidingmaatschappij Drenthe

Alternatieve aanpak WMD bij vervangen waterleiding Westerbork13 december 2010 Sneller, efficiënter en minder overlast

Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) kiest voor een alternatieve aanpak om zo snel en efficiënt mogelijk de waterleiding langs de Beilerstraat in Westerbork aan te pakken. De afgelopen periode raakte de waterleiding een aantal keer kort na elkaar lek. WMD komt hiermee de belofte om de problemen binnen een jaar op te lossen ruimschoots na. Door deze snelle handelwijze zullen de klanten aan de Beilerstraat volgend voorjaar geen problemen meer hebben met de waterleiding.

Buis in een buis
Met de traditionele methode worden de oude buizen opgegraven om te worden vervangen door nieuwe. Met de nieuwe methode blijft de oude buis in gebruik, maar wordt deze voorzien van een nieuwe voering van flexibele HPE-buis (hogedruk polyethyleen); een buis in de buis.

Minder overlast
Groot voordeel van deze methode ten opzichte van volledige vervanging is de verwerkingstijd. Het is met deze methode niet nodig volledig straten op te breken. Een tijdrovende en daardoor dure klus die bovendien voor veel overlast zorgt. Met de nieuwe aanpak kan het werk in januari voorbereid zijn. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden is WMD is afhankelijk van de weersomstandigheden.

2,6 kilometer
Over een lengte van 2,6 kilometer wordt een flexibele buis met een diameter van 125 mm door de bestaande waterleiding (175 mm) getrokken. Na onderzoek is gebleken dat WMD ondanks deze kleinere doorsnede toch voldoende waterdruk op het leidingnet kan garanderen. De kosten zijn geraamd op 150.000,- euro.