Technologie Stichting STW

Energie uit een organisch elektronisch wasbord

zondag 12 december 2010

De energievoorziening voor logische circuits kun je halen uit een soort asymmetrisch elektronisch wasbord dat je in het circuit integreert. Door over het wasbord afwisselend spanning aan en uit te zetten, komt in dat wasbord voldoende ladingstransport in één richting op gang om de logische schakeling van de benodigde stroom te voorzien. Dat blijkt uit experimenten van Erik Roeling, Martijn Kemerink en collega's bij de Technische Universiteit Eindhoven. Voor hun experimenten gebruikten ze een aangepaste organische veldeffect-transistor. Die werkt bij kamertemperatuur en levert ordes van grootte meer stroom op dan eerdere experimentele devices in gewone halfgeleiders. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in een Advance Online Publication van Nature Materials die op 12 december 2010 verschijnt. Toepassing lijkt op termijn mogelijk in micro-elektronische schakelingen die weinig energie nodig hebben, zoals identificatietags, chipimplantaten of sensoren.

Als je een vloeistof met heel kleine deeltjes erin onder een microscoop bekijkt, zie je dat de deeltjes willekeurig door de vloeistof bewegen. Dat is de Brownse beweging, bekend bij elke scholier met een bètapakket. De beweging ontstaat doordat moleculen in de vloeistof, die evenzeer willekeurig bewegen, van alle kanten tegen de deeltjes botsen en ze nu eens hierheen en dan weer daarheen stoten. Zou je uit die bewegingen op een of andere manier energie kunnen halen? Het is een oude vraag die voor het eerst een eeuw geleden door de Poolse fysicus Marian Smoluchowski werd geanalyseerd. In 1962 bedacht de beroemde Amerikaanse fysicus Richard Feynman een denkbeeldig apparaatje om dit te visualiseren. Hij stelde zich een schoepenrad voor, gekoppeld aan een tandrad. Beide kunnen wrijvingsloos draaien en beide zijn zo klein dat ze de bewegingsenergie van botsende deeltjes uit de omgeving (een gas of een vloeistof) voelen. Daardoor kan het schoepenrad bewegen en zo draait hij het tandrad mee. Op het tandrad zit echter een palletje dat verhindert dat het tandrad achterwaarts draait. Het kan dus alleen maar vooruit draaien. Dat dit onder speciale omstandigheden werkt hebben onderzoekers in de groep van Simon Stevin Meester Detlef Lohse in Twente met behulp van korreltjes laten zien: http://stilton.tnw.utwente.nl/dryquicksand/ratchet/ratchet.html. Door het palletje wordt willekeurige beweging omgezet in beweging één kant uit. Je kunt het systeem dus (een beetje) arbeid laten verrichten.

In biologische systemen komt dit palrad- of ratelsysteem veel voor: samentrekken van spieren en transport van ionen tussen en in cellen blijkt door zoân gerichte beweging te worden gedreven. Kun je met dit principe ook ladingen transporteren? Experimenten hebben laten zien dat het kan, maar wel onder extreme omstandigheden: dicht bij het absolute nulpunt en de opbrengst in termen van stroomsterktes en voltages is miniem. Het Eindhovense onderzoek brengt daar nu verandering in.

De onderzoekers gebruiken voor hun experimenten een zogeheten organische veldeffect-transistor. Daarin wordt de organische verbinding pentaceen, die zich gedraagt als een halfgeleider, in een stroomkring aangebracht. Onderdeel van die stroomkring zijn asymmetrisch aangebrachte elektroden. Over het geheel bevinden zich ladingen (zogeheten gaten; plaatsen waar een elektron zou kunnen zitten maar er afwezig is). Als je nu spanning over de elektroden zet krijg je een reeks asymmetrische potentialen. Het ziet er in gedachten uit als een wasbord maar dan met een zich herhalend asymmetrisch patroon (zie de figuur). Staat de spanning aan, dan bewegen ladingen zich naar de verschillende potentiaallaagten. Schakel je de spanning uit, dan gaan de deeltjes verschillende kanten uit bewegen. Zet je de spanning weer aan, dan zoeken de deeltjes een potentiaallaagte op die voor hen uit oogpunt van energie het meest gunstig is. Dat hoeft niet de dichtstbijzijnde laagte te zijn. Omdat het potentiaalpatroon asymmetrisch is, ontstaat er vanzelf netto een verplaatsing één kant uit: een elektrische stroom! Wat je in wezen bereikt is dat je van een wisselspanning een gelijkstroom maakt. Uit de metingen blijkt dat de geproduceerde stroomsterktes en voltages ordes van grootte hoger zijn dan bij eerdere experimenten en dat dit gebeurt bij kamertemperatuur. Je kunt het wasbord dus gebruiken als een mini-gelijkstroombron. De onderzoekers hebben hun wasbord opgenomen in logische circuits. In hun opstelling blijkt het wasbord voldoende energie te leveren om het circuit te laten werken. Daarmee hebben ze nu aangetoond dat het principe werkt. Toepassing van dit systeem lijkt, aldus de onderzoekers, mogelijk in micro-elektronische systemen die maar weinig energie nodig hebben. Te denken valt aan identificatietags, geïmplanteerde chips of sensoren. Overigens is voor het realiseren van een daadwerkelijke toepassing nog substantieel verder onderzoek nodig.

Referentie: Erik Roeling^1, Wijnand Germs^1, Barry Smalbrugge^2, Erik Jan Geluk^2, Tjibbe de Vries^2, René Janssen^1 en Martijn Kemerink^1, Organic electronic ratchets doing work, Advance Online Publication, Nature Materials, 12 december 2010. DOI: 10.1038/NMAT2922. ^1 Faculteit Technische Natuurkunde, Technische Universiteit Eindhoven, ^2 Onderzoeksinstituut COBRA, Technische Universiteit Eindhoven

Dit onderzoek is gefinancierd door Technologiestichting STW, via een VIDI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Erik Roeling en Wijnand Germs zijn STW-promovendi, Martijn Kemerink heeft een NWO/STW-VIDI-subsidie.

Voor de redactie: Meer informatie bij ir. Erik Roeling, e-mail e.m.roeling@tue.nl, telefoon 040 â 247 4908 of dr.ir. Martijn Kemerink, e-mail m.kemerink@tue.nl, telefoon 040 â 247 8321.

Het experiment schematisch weergegeven. In het laagje pentaceen ontstaat een asymmetrisch patroon van potentiaallaagten. De bolletjes geven positieve ladingen aan; bolletjes met dezelfde kleur zijn begonnen in de zelfde potentiaallaagte.

Voor de video: 'Elektronen op een wasbord', zie: http://www.youtube.com/watch?v=xExKoELgDXoÂ

Als u onze persberichten niet langer wilt ontvangen, stuur dan een berichtje naar pr@stw.nl, met als onderwerp âgeen persberichten meerâ.

De missie van Technologiestichting STW is het realiseren van kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Om dit te bereiken brengt STW op elk project gebruikers en onderzoekers bij elkaar en stimuleert zij excellent technisch-wetenschapÂpelijk onderzoek. STW is bij uitstek een netwerkorganisatie. Het netwerk van STW telt meer dan 1000 bedrijven, waarvan ongeveer 40% technisch midden- en kleinbedrijf.