Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 10.45 uur

Utrecht, 13-12-2010

Dronken lopend over de A2

BREUKELEN Een rondom dronken passagier stapte op zondagavond 12 december uit een taxi en besloot, ondanks de nodige desoriëntatie, zijn reis te voet voort te zetten.

Rond 23.00 uur kreeg de politie de melding dat een taxichauffeur op de snelweg A2 ter hoogte van Vinkeveen (HM 45,5) een passagier uit zijn auto had gezet. Agenten gingen ter plaatse en troffen de taxichauffeur op de vluchtstrook aan. Hij verklaarde dat een passagier hem verbaal zo ernstig had bedreigd, dat hij besloot niet verder met hem te rijden, maar de politie te waarschuwen. Hij was daartoe op de vluchtstrook gestopt, had de passagier uit laten stappen en de politie gebeld. De verdachte wachtte de komst van de politie echter niet af en was weggelopen. Nu de verdachte weg was, wilde de chauffeur geen aangifte meer doen.

Terwijl de agenten met de chauffeur spraken, kreeg de politiemeldkamer de melding dat er een man over de vluchtstrook van de A2 in de richting van Utrecht liep. De Agenten troffen de verdachte, een 24-jarige Amsterdammer, ter hoogte van hectometerpaaltje 46,1 aan. Hij was rondom dronken en was zo gedesoriënteerd, dat hij in plaats van naar Amsterdam naar Utrecht aan het lopen was. De agenten hielden hem aan en brachten hem over naar het politiebureau. Daar kreeg hij bekeuringen voor openbare dronkenschap en lopen op de snelweg (totaal 300 euro).

Geluidsspoor

WOERDEN Door het geluidsspoor van een vuurwerk afstekende verdachte te volgen, wisten politiebikers hem uiteindelijk in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 december aan te houden.

In die nacht hoorden agenten meerdere malen zeer zwaar knalvuurwerk af gaan. Op de mountainbike stelden zij een onderzoek in. Door het geluid te volgen, kwamen zij uiteindelijk op het Westdampark uit. Daar zagen zij een groepje van zeven jongeren, waarvan één op een bankje zat, waar net afgestoken vuurwerk naast lag.

De agenten spraken deze jongeman, 19 jaar oud en afkomstig uit de gemeente Woerden, aan. Hij bekende het vuurwerk te hebben afgestoken en bleek nog in het bezit van drie nitraatbommen te zijn. Hij gaf tevens toe thuis nog meer vuurwerk te hebben. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

De agenten namen contact op met de ouders van de jongeman. Vervolgens stelden de politie een onderzoek op de kamer van de verdachte in. Daarbij werd een vuilniszak met zeer zwaar vuurwerk aangetroffen. Het ging daarbij om 46 lawinepijlen, 28 nitraatbommen, 2 cobrabommen en een mortiergranaat. Al het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de jongeman wordt proces-verbaal opgemaakt. Gezien de zwaarte van het vuurwerk, werd het niet in het politiebureau opgeslagen, maar direct afgevoerd. De politie stelt een onderzoek naar de herkomst van het vuurwerk in.