Gemeente Oldebroek


Toespraak burgemeester Hermen Overweg bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan mevrouw F.J. van der Weerd-Reinders

Toespraak burgemeester Hermen Overweg bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan mevrouw F.J. van der Weerd-Reinders wonende te Hattemerbroek op 10 december 2010.

Dames en heren,

Het feit, dat zowel wethouder Ten Hove als ik hier vanavond aanwezig zijn, geeft aan, dat het gemeentebestuur van Oldebroek veel waardering en sympathie heeft voor het werk van Amnesty International. Een jaar of dertig geleden behoorde ik zelf tot de oprichters van de afdeling Diever van Amnesty International, dus u begrijpt, dat ik het fijn vind om vanavond bij de viering van het zilveren jubileum van de afdeling Wezep aanwezig te mogen zijn.

Het is volgend jaar 50 jaar geleden, dat de Londense advocaat Peter Benenson Amnesty International oprichtte en sindsdien heeft de organisatie wereldwijd een grote vlucht genomen.

Amnesty International moet het hebben van enthousiaste, betrokken leden. Leden, die bereid zijn zich in te zetten voor mensen, die vervolgd worden vanwege hun mening of hun religie. Mensen die ze niet kennen en die ze waarschijnlijk nooit zullen ontmoeten. Ik ben blij dat de afdeling Wezep in zijn 25-jarig bestaan een groot aantal van deze leden heeft gekend.

Sommige leden van deze afdeling zetten zich al jaren in voor Amnesty en één van die leden is mevrouw Frieda van der Weerd. En zonder nu al die anderen tekort te willen doen, wil ik haar vanavond graag even in het zonnetje zetten. Ik weet dat dat niet zonder risico´s is, want Frieda staat niet graag in het zonnetje. Frieda van der Weerd is iemand die een grote verantwoordelijkheid voelt voor de wereld om haar heen. Dat blijkt uit het vele vrijwilligerswerk dat zij de afgelopen 35 jaar, naast haar werk als assistent bij een verloskundigenpraktijk, heeft gedaan. Zij begon er al jong mee, want op 21-jarige leeftijd was zij al voorzitter van de Jeugddienstcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk in Heelsum. Dat werk deed ze vijf jaar. In 1985 was ze één van de oprichters van de afdeling Wezep van Amnesty International. Ze verzorgt alle correspondentie en ze organiseert de schrijfavonden. Ze kan beschouwd worden als het boegbeeld van de werkgroep en ze coördineert diverse acties en collectes. En dat alles al 25 jaar! Van 1986 tot 1992 was ze bestuurslid van het gezinsvervangend tehuis Arcadia in Wezep en vervolgens was ze van 1995 tot 2000 medewerker van de Wereldwinkel in Wezep. Sinds zes jaar is ze ouderling van de grote en kleine Kerkenraad van de Hervormde Pauluskerk.

Mevrouw Van der Weerd, beste Frieda.

U voelt zich zeer betrokken bij het wel en wee van mensen. U staat altijd voor iedereen klaar. Nooit wordt tevergeefs een beroep op u gedaan. En ondanks het feit dat u een heel spontane vrouw bent, cijfert u zichzelf vaak weg.

Het is mede aan uw geweldige inzet te danken dat de afdeling Wezep van Amnesty vandaag zijn 25-jarig jubileum kan vieren. Die inzet, gevoegd bij uw andere maatschappelijke verdiensten, hebben ertoe geleid dat Hare Majesteit de Koningin heeft besloten u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

En het is mij een grote eer én genoegen u die onderscheiding vanavond te mogen uitreiken!