Milieubewuste balkon- en tuinbezitters eten eigen planten kaal

13/12/2010 11:43

TrendPRess Online B.V.

TRENDVERHAAL TUINTRENDS 2011

Milieubewuste balkon- en tuinbezitters eten eigen planten kaal

Meer groen in de tuin

(door Desiréé Anthonijsz)

TrendPRess Online -Tuinmeubels worden groener dan gras, planten kaal gegeten door de tuinbezitters en nieuwe planten veroveren borders en bakken. Het tuingevoel wordt anno 2011 groter dan ooit.

In het decennium waarin ieders privéleven op straat ligt wordt de tuin onze heilige rustplaats. Het is de buitenkamer waarin we ons terug trekken voor een gevoel van authenticiteit. Het gevoel ons met de natuur te kunnen verbinden. Crisissen maatschappelijk, financieel en ecologisch, social media, reality-tv en de alom tegenwoordige camera's van de overheid, alles wordt even vergeten. Relaxen en respect voor de natuur, werken met planten en waken voor het milieu, die zaken bepalen de tuintrends anno 2011.

Was de tuin al uitgeroepen tot tweede woonkamer, nu is het ook de ultieme plek om tot rust te komen. En dat geldt niet alleen voor tuinen maar ook voor balkons. Verticaal tuinieren is een snel opkomende kreet. Dus omhoog met die planten. En dat zowel in de vorm gevelsystemen als gewoon bloembakken boven elkaar. Ook de in Duitsland al lang populaire groene daktuinen winnen terrein. Bijna alles wat er aan nieuwe tuinzaken wordt gepresenteerd dit jaar heeft te maken met milieu. En dat is breed. Het gaat van een nieuwe ontwikkeling van kunstmatig hout tot geluidsreducerende grasmaaiers. En van meer -onderhoudsarm- groen in de tuin tot het compact kweken van eigen eetgroenten en kruiden.

Planten om op te eten

Geen slakken of rupsen maar de tuinbezitters zelf eten dit jaar de planten kaal. De vierkante metertuin, hype van tuinieren 2010, komt in alle varianten terug. Dit voorjaar en zomer wordt er richting gegeven aan verschillende tuinen. Niet alleen meer negen zelf in te vullen vakken, maar als doe-het-zelf pakket uitgeruste slabakken en andere groentenbakken. Wie toch voor de vierkante meter tuin kiest zonder invulling, of deze klaar heeft staan van vorig jaar, begint in een vroeg stadium te zaaien. Exotische groenten of "vergeten" Nederlandse groenten zijn nieuwkomers in deze trend. In iets kleinere bakken overigens ook heel geschikt voor balkons. Net als de kruiden die van zaad tot miniplantjes in alle tuincentra opbloeien. Maar het echte nieuws zit in de Stevia, ook wel suikerplantje genoemd. De blaadjes van de Stevia smaken zoet als suiker. Dus weg met de zoetjes en calorierijke suiker. Stevia geeft hetzelfde resultaat. Steeds met een plant onderweg is natuurlijk wel wat lastig. Dus zolang niet elk restaurant de Stevia op tafel zet zijn die zoetjes in travelbox toch wel handig.

Hout wordt kunst

Kweken, controleren, verduurzamen en opnieuw behandelen. Hout is één van de mooiste natuurlijke materialen. Maar massaal gebruik ervan betekent een aanslag op de natuur. Wereldwijd werken kunststof fabrikanten daarom aan kunstmatig hout. Voor het oog niet van echt te onderscheiden. Het is een directe navolging van de ontwikkelingen in met wicker, vlechtwerk van kunststof. Inmiddels niet meer van de markt weg te denken. Bij de beste producten ervan moet worden gevoeld of het "echt" is. En zelfs dan wordt de leek vaak op het verkeerde been gezet. Want de artificiële materialen voelen in de beste kwaliteiten hetzelfde aan als het natuurlijk materiaal. Reden voor de snelle ontwikkelingen zit in technologische innovatie van kunststoffen. Tot voor kort was dit materiaalslecht voor het milieu, want niet afbreekbaar. Inmiddels is de technologie zover dat de materialen zonder noemenswaardige schade voor het milieu zijn om te vormen tot grondstof voor hergebruik. Voordelen van kunstmatig hout zitten niet alleen in positieve milieuwaarden maar geven ook vormgevers nieuwe kansen. Bovendien "werkt" het materiaal niet en zijn de onderdelen uniform. Dat betekent dat het uiteindelijk resultaat in tafels en andere meubels slijtvast is en de vormgever geen rekening hoeft te houden met afwijkende planken, noesten en uitzetting of krimp. De techniek is vrij jong en het materiaal heeft eenzelfde kostprijs als dat van hoogwaardig hardhout.

Mat en Maaier even groen

Nieuw is de focus op maaiers. Wie regelmatig kijkt naar het tv-programma TopGear kan nu met dezelfde terminologie in de tuin aan de slag. Motoren van nieuwe maaiers zijn op dezelfde technieken gebaseerd als die van hybride auto's. Bovendien wordt gelet op terugdringen van het geluid. Maar er is meer nieuws op het gebied van gereedschap. Nieuwe accu's laden sneller, leven langer en zijn zuiniger met energie. Iets dat al langer technologisch mogelijk was maar nu financieel voor de consumentenmarkt ook aantrekkelijk is. Het groenste blijft natuurlijk inzet van de eigen spierkracht. En ook daarvoor zijn tal van handige gereedschappen, van buxusschaar tot zaairol.

Tussen tuin en thuis

Doorlopende trend van afgelopen jaar wordt gevormd door kleurrijke stoffen banken en sofa's. Stof en kleur lijken zo naar binnen te kunnen. En eigenlijk is dat een goed keus. Want stof noch kussenvulling houdt water vast. Bij regen of bijvoorbeeld een ongelukje met de tuinslang loopt het water er zo doorheen. Ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Want de kwalitatief hoogwaardige tuinmeubelen kunnen tegen een stootje, tegen omgegooide vloeistoffen en zijn compleet afwasbaar. Buiten geven ze het ultieme huiskamergevoel, compleet met lichtarmaturen met lampenkappen en kunst voor de buitenmuur.

Shelter in de shelter

Schuilen in de tuin. Afgeschermd van de wereld, heel privé lekker relaxen. Dat is een snel opkomende trend. Daarin passen tuinhuisjes, op constructies, aanbouw van het huis met buitengevoel, veranda's en vooral zonneluifels. Liefst over de hele zithoek. Filtert de zon en maakt het buiten zitten nog knusser en beschermt tegen inkijk. Al deze oplossingen zijn bestand tegen zon, weer en wind. Dus laat de zomer nu maar beginnen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl