Gemeente Eijsden

Koninklijke onderscheidingen in Eijsden

Het afgelopen weekeinde reikte de burgemeester van Eijsden, mevrouw M.H.E. Pelzer drie koninklijke onderscheidingen uit.

Op vrijdag 10 december reikte zij een Koninklijke Onderscheiding, Officier in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Prof. Dr. A.J. Boon (62).

Op zaterdag 11 december ontving de heer P(ieter) W(ilhelmus) Soudant (85).een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau,

Zondag 12 december 2010 heeft mevrouw Pelzer een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt aan de heer H(ubertus) A(lbertus) A(ugust) Thiemann (73).

Prof.dr. A.J. Boon

Op vrijdag 10 december 2010 reikte de burgemeester van Eijsden, mevrouw M.H.E. Pelzer, een Koninklijke Onderscheiding, Officier in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Prof.dr. A.J. Boon (62).

De uitreiking vond plaats in de St. Janskerk te Maastricht, tijdens de "Farewell Ceremony" bij gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit Maastricht.

In 1985 is Prof.dr. Louis Boon als decaan begonnen aan zijn imposante loopbaan bij de Rijksuniversiteit Limburg. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Universiteit Maastricht (UM) en stond aan de basis van verschillende initiatieven die uitgroeiden tot volwaardige onderdelen van de universiteit.


- Initiator van de versterking van de Sciences (betaprofiel) aan de UM.


- Grondlegger en de eerste dean van het University College Maastricht (UCM). Het UCM is niet meer weg te denken binnen de universiteit en heeft landelijk veel navolging gekregen.


- Nauw betrokken bij de studentenwerving en het opzetten van samenwerkingsverban-den in China en Korea.


- Veelgevraagd gastdocent aan buitenlandse universiteiten.

Professor Boon is een pionier in hart en nieren met een immens grote passie voor onderwijs. Zijn inspirerende leiderschap en visie op vernieuwende onderwijsconcepten hebben er mede voor gezorgd dat de kleinschalige provinciale universiteit van weleer inmiddels is uitgegroeid tot een universiteit wiens faam tot ver over de landsgrenzen reikt.

Zijn tomeloze inzet in de academische wereld vormt dan ook een voorbeeld voor velen.

Dhr. P.W. Soudant

Op zaterdag 11 december ontving de heer P(ieter) W(ilhelmus) Soudant (85) uit handen van de burgemeester, een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau,

De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijks Caeciliafeest van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden, in het Cultureel Centrum aan de Breusterstraat 23 te Eijsden.

De heer Pierre Soudant is dit jaar 75 jaar lid van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden.

Betrokkene is niet iemand die "recht toe recht aan" lid is van een vereniging, doch iemand die zich op uitzonderlijke wijze en in de volle breedte, tot op de dag van vandaag, op zeer hoge leeftijd, daadwerkelijk inzet voor de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden.

Zeker zijn actieve inzet voor de supportersvereniging is lovenswaardig te noemen . Tot op heden is hij "de vaste verkoper" van tweedehands spullen tijdens de rommelmarkten die 6 maal per jaar worden georganiseerd in het verenigingslokaal. Hij is al in de vroege ochtend in de weer om de spullen te gelde te maken voor de supportersvereniging. En in de periode tussen twee rommelmarkten in, houdt hij zich bezig met het inzamelen van spullen.

Tevens vervult hij al sinds 1952 de functie van penningmeester van de muziekkapel "Roed is Droof" van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile.

Door zijn blijvende inspanningen voor de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile is de heer Soudant echt iemand waar een voorbeeldwerking van uit gaat en heeft hij een bijzondere plaats verworven binnen de vereniging. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij bij veel activiteiten een onmisbare kracht.

Dhr. H.A.A.Thiemann

Zondag 12 december 2010 heeft mevrouw Pelzer een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt aan de heer H(ubertus) A(lbertus) A(ugust) Thiemann (73).

De uitreiking vond plaats aan het einde van het jubileumconcert bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Kerkelijk Zangkoor Sint Martinus Gronsveld, in de Sint Martinuskerk, Gronsvelder Kerkplein, te Gronsveld.

De heer Albert Thiemann zet zich al 34 jaar onafgebroken in voor dit koor.

Naast zijn bijdrage aan het koor als enthousiast en kundig zanger, vervult c.q. vervulde hij van meet af aan diverse taken en verantwoordelijkheden. Hij was onder meer lid van de kascommissie, secretaris en tot voor kort bestuurslid.

Thans vervult hij de functie van evenementenmanager. In deze hoedanigheid ondersteunt hij het bestuur bij de organisatie van concertreizen, uitstapjes en korenavonden zowel in binnen- als in buitenland. De 3-daagse reis naar Gutenzell in 2003 is een van de hoogtepunten.

Daarnaast verleent hij zijn medewerking bij alle ontspannings- en familie-evenementen.

Bij de organisatie van de jubileumactiviteiten, vervulde hij, als voorzitter van het jubileum-comité, een hoofdrol!

Kortom, hij is een actief en ondernemend verenigingsman die in al die jaren veel heeft betekend voor dit kerkelijk zangkoor.

In het verleden is de heer Thiemann ook anderszins maatschappelijk actief geweest:


- medeoprichter, bestuurslid en trainer van Volleybalvereniging Grovoc;


- zette zich meer dan 15 jaar, samen met zijn echtgenote, in voor het vluchtelingenwerk in de gemeente Eijsden;


- secretaris van de Stichting contactgroep Postactieven Essent in Limburg.