Gemeente Soest

De gemeenteraad heeft vergaderd

13 december 2010

Op donderdag 9 december 2010 is de gemeenteraad van Soest bij elkaar geweest voor De Ontmoeting en De Ronde. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomsten om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

Herijking wijkgericht werken

In deze Ronde-bijeenkomst is de Nota Gebiedsgericht werken besproken. De bijeenkomst startte met een inspraakreactie van de heer Kleinegris van het wbt Overhees en de heer Paalman van het wbt Soest-Zuid. De heer Paalman is van mening dat het wbt een belangrijke bemiddelende rol kan vervullen in een wijk en een prioriteitstelling kan aangeven in de hoeveelheid plannen voor een wijk.

Wethouder Coppes is van mening, in reactie op de heer Kleinegris, dat het wbt in ieder geval geen vertegenwoordigend orgaan kan zijn. Voorts hebben de fracties aangegeven positief te zijn over een gebiedsgerichte aanpak. De fracties verschillen echter van mening over de organisatorische aanpak van het gebiedsgericht werken.

Bestemmingsplan Boerenstreek-Overhees

Tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan voor de gebieden Boerenstreek en Overhees zijn er door drie belanghebbenden zienswijzen ingediend. Tijdens de Ronde konden de zienswijzen worden toegelicht. Eén belanghebbende heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Mede naar aanleiding van deze toelichting hebben de raadsleden nog enkele verduidelijkende vragen gesteld. Ook is verheldering gevraagd over de ontwikkelingen op het terrein van `t Vaarderhoogt en het Van Oest terrein. In de raadsvergadering van 20 januari 2011 neemt de raad een besluit over de zienswijzen en over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Amfors, sociale werkvoorziening

De directeur, mevrouw L. Maas, heeft een presentatie gegeven over de te verwachten ontwikkelingen. Het Regeerakkoord gaat ervan uit dat het aantal medewerkers in de sociale werkvoorziening teruggaat van 100.000 nu naar 30.000 in de naaste toekomst. Aan de deelnemende gemeenten wordt gevraagd mee te denken.

King Arthur Groep

Tijdens deze ontmoeting heeft de King Arthur Groep zichzelf en haar plannen aan de raadsleden bekend gemaakt door middel van een film en een presentatie. De King Arthur Groep is op zoek naar een kleinschalige woon-/zorgvoorziening voor dementerenden in Soest Zuid. Vooruitlopend op een definitieve plek wordt voor 2011 gezocht naar een tijdelijk onderkomen voor de dagbesteding. Samen met de raadsleden zijn meerdere locaties besproken. Het probleem is echter dat een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor het tijdelijke onderkomen niet mogelijk is. Wethouder Witte heeft tijdens deze ontmoeting aangegeven te willen kijken naar een mogelijke afwijking van het bestemmingsplan vooruitlopend op een definitieve oplossing.

Referendumverordening

Op basis van onze referendumverordening is een correctief referendum mogelijk (een referendum op basis van een reeds genomen besluit). Bij deze bespreking bleek dat er geen behoefte is aan bijvoorbeeld een raadplegend referendum op basis van een voornemen tot besluit. De huidige verordening blijft dus ongewijzigd.

Communicatie en participatie

De raad heeft aangegeven dat er per beleidstraject aangegeven moet worden wat de mate invloed en betrokkenheid van burgers kan zijn in het beleidsproces. Daarnaast ziet de raad graag dat er speciale aandacht is voor de diverse doelgroepen die betrokken kunnen worden bij de beleidsvorming en/of -uitvoering. Het college van B en W heeft de opdracht gekregen om op basis van deze richtinggevende uitspraken een kernachtige notitie op te stellen.

Voortgang bestemmingsplannen

De Rekenkamercommissie Soest heeft in haar rapportage `Actueel bestemd anno 2010', geconcludeerd dat de gemeenteraad in de periode 2007-2010 onvoldoende op de hoogte is gesteld over de actualisering bestemmingsplannen. Ook is er vanuit de raad weinig gedaan om dat inzicht te verkrijgen.

Tijdens deze Ronde is met name gepraat over de oorzaak van de vertraging in de afhandeling van nieuwe bestemmingsplannen. Bij deze discussie is ook de inmiddels door het college vastgestelde voortgangsrapportage 2010 over de actualisering bestemmingsplannen betrokken. Uit deze recente voortgangsrapportage, welke de Rekenkamer niet heeft kunnen betrekken bij haar onderzoek, blijkt dat Soest voor de gehele gemeente in 2014 zal beschikken over 10 actuele en digitale bestemmingsplannen.

Wethouder Witte heeft aangegeven dat de nieuwe planning voor de bestemmingsplannen zeker gehaald gaat worden. De raad zal in zijn vergadering van 16 december 2010 de conclusies van het opvolgingsonderzoek vast dienen te stellen.