Gemeente Blaricum


* Verantwoord omgaan met alcohol tijdens jaarwisseling

Verantwoord omgaan met alcohol tijdens jaarwisseling

13-12-2010
Oud en nieuw wordt traditiegetrouw gevierd met flink wat feesten. De jaarwisseling en de dagen die hieraan vooraf gaan, worden echter ook ontsierd door overlast, geweld en vernielingen. Dat gebeurt vaak onder invloed van alcohol. Hoe kan daarmee om worden gegaan?

`Time out' situatie
Voor veel mensen is de jaarwisseling een moment van ontlading. Vooral jongeren ervaren oud en nieuw als een `time out' - een reden om uitbundig te feesten. De feestvreugde kan echter gemakkelijk omslaan, zeker als die wordt begrensd door wetten en regels. Die situatie kan dan versterkt worden:
o Door het drinken van veel alcohol in korte tijd - het `bingedrinken'
- neemt het oordeelsvermogen af. Gevolg: situaties worden eerder verkeerd geïnterpreteerd, en normale grenzen en remmingen vervagen. o Oud en nieuw vieren mensen vaak samen. Mensen in groepsverband laten zich makkelijker verleiden tot grensoverschrijdend gedrag. Zo kan een grote groep zich als één man keren tegen autoriteiten die het in hun ogen op een lid van de groep hebben gemunt.

Tip voor ouders en opvoeders
Duidelijke afspraken maken helpt! Geef de grenzen aan: geen alcohol onder de 16 en boven de 16 duidelijke afspraken over de hoeveelheid. Bron: Centrum Veilig en Gezond Uitgaan (CVGU)

|