Inspectie Verkeer en Waterstaat



Slechte uitkijk oorzaak aanvaring Nederlandse kotter met een bulkcarrier op de Noordzee

Nieuwsbericht | 13-12-2010

De aanvaring van de Nederlandse boomkorviskotter UK 143 met de 180 meter lange Maltese bulkcarrier "Kaliakra" is ontstaan doordat op beide schepen geen goede uitkijk is gehouden. Dit concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat in het onderzoek naar de aanvaring op 29 april 2010 op de Noordzee.

De kotter en de bulkcarrier kwamen rond 5.00 uur in aanvaring. Het zicht was die nacht goed. De bulkcarrier had de plicht om uit te wijken voor de vissende kotter. De schipper van de kotter lette eveneens niet goed op en realiseerde zich te laat dat hij op aanvaringskoers lag, waardoor hij de aanvaring niet meer kon vermijden. Hij probeerde nog tevergeefs via de marifoon contact te krijgen met de bulkcarrier. De kotter raakte door de klap op zijn kant, hierdoor viel een bemanningslid overboord maar die kon worden gered door de bemanning aan dek.

De IVW stelt in het rapport dat schippers altijd een goede uitkijk moeten houden en er nooit klakkeloos vanuit moeten gaan dat een uitwijkplichtig schip daadwerkelijk uitwijkt of een passeerafstand vergroot.