Winnaars VKG Architectuurprijs 2010

13/12/2010 12:16

SDU Uitgevers b.v.

PERSBERICHT

Den Haag, 13 december 2010

Winnaars VKG Architectuurprijs 2010

Fact Architects is met de studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg in Amsterdam de winnaar van de VKG Architectuurprijs 2010. Het bureau ontving op 9 december tijdens de VKG Architectuurdag in Hal 4.1 te Rotterdam een bedrag van 5.000,- euro en een speciaal ontworpen award. De VKG Renovatieprijs ging naar de duurzame renovatie Lewenborg in Groningen, een ontwerp van KAW architecten en adviseurs. Zij wonnen een bedrag van 3.000,- euro. De publieksprijs met een geldbedrag van 2.000,- euro werd in de wacht gesleept door de renovatie van de woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen door UNO Architekten en Ingenieurs.

Winnaar VKG Architectuurprijs: Zuiderzeeweg, Amsterdam

Het winnende project van Fact Architects Amsterdam bestaat uit 335 studentenwoningen. Deze tijdelijke huisvesting is samengesteld uit geprefabriceerde units. Uitgangspunt was een duurzame en onderhoudsarme gevel, met een kwalitatief hoogwaardig en robuust uiterlijk. Dit is vertaald in een donkergrijze houten gevel met donkergrijze kozijnen en deuren. Duurzaamheid, detaillering en de kleurstelling hebben geleid tot de keuze voor kunststof profielen. Kunststof kozijnen leveren enorme voordelen op, zijn economisch, duurzaam en bieden een breed scala aan kleurstellingen. Met de gekozen donkere kunststof profielen en kunststof deuren is een strakke, eenduidige en moderne detaillering gerealiseerd.

De jury is onder de indruk van de met zorg doordachte en robuuste gevel. Het project is conceptueel sterk en goed gedetailleerd. "Over alle aspecten is duidelijk nagedacht: de kleurstelling, het ritme van de gevel, de robuustheid van de brede profielen en de tijdelijkheid van het project". Ook over de materiaaleigenschappen is nagedacht om het gewenste beeld te bereiken. In kunststof zijn, in tegenstelling tot hout, wel dergelijke afmetingen in het zwart toe te passen onder garantie.

Het project nam het in de eindstrijd op tegen de Waterwoningen IJburg, Amsterdam door architectenbureau Marlies Rohmer en Combinatiegebouw Cité, Rotterdam door Tangram Architekten.

Winnaar VKG Renovatieprijs: Lewenborg, Groningen

KAW architecten en adviseurs renoveerde in opdracht van wooncorporatie Lefier bijna 400 woningen. De meest in het oog springende verandering na de renovatie is de gevel. De deuren en raampartijen zijn ingezet om de samenhang van het woonblok te versterken. Waar eerst een prefab betonnen console de woningen van elkaar scheidde, is het hele gebouw nu met elkaar verbonden door een lijnenspel van ramen. De houten gevelkozijnen op de begane grond en de verdieping zijn vervangen door nieuwe kunststof exemplaren in rood, groen, blauw en wit. Door op de verdieping de prefab betonnen console die voor de woningscheidende wand zat te vervangen door een koppelstuk van geëmailleerd glas, is de horizontaliteit in het gevelbeeld versterkt.

De jury is van mening dat het op deze inventieve wijze renoveren van jaren zeventig architectuur een opgave is waar we in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen. "De architect heeft gerenoveerd met respect voor de originele ideeën van de eerste architect en voegt daar een architectonisch samenbindend en versterkend element aan toe." Ook de argumentatie voor kunststof van uit de architectuurvisie (kunststof wordt minder snel overgeschilderd, dus behoud van originele kleur en uitstraling) vindt de jury een bewijs van een goed overwogen materiaalkeuze.

Winnaar VKG Publieksprijs: Renovatie woningen Rotterdamsestraat, Scheveningen

De andere kanshebber voor de VKG Renovatieprijs was de renovatie van de woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen door UNO Architekten en Ingenieurs uit Rotterdam. Dit project werd door het publiek als het beste beoordeeld. Voor de publieksprijs kwamen ruim 500 stemmen binnen waarvan de meeste naar de twee renovatieprojecten gingen. Uiteindelijk trok het ontwerp van UNO Architekten en Ingenieurs met een verschil van slechts veertien stemmen aan het langste eind. De perfecte detaillering van de kunststof kozijnen die nauwelijks zijn te onderscheiden van de oorspronkelijke was voor het publiek de grootste motivatie.

VKG Architectuurprijs

De VKG Architectuurprijs is sinds de introductie in 2005 uitgegroeid tot een serieuze vakprijs, die ieder jaar wordt toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp. Hiermee probeert de VKG op een positieve manier de aandacht te vestigen op de mogelijkheden van kunststof. Naast de bestaande VKG Architectuurprijs voor nieuwbouw is dit jaar voor het eerst de VKG Renovatieprijs en de VKG Publieksprijs uitgereikt. De jury van deze editie bestaat uit Jeroen van Schooten (Meyer en Van Schooten Architecten), Robert Winkel (Mei Architecten en stedenbouwers), Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie), Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect) en Albert Zegelaar (VKG).

EINDE PERSBERICHT

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dearchitect.nl/