Warchild


Congolese kinderen maken animatiefilm over hun leven

13 december 2010 - Klik op de playbutton en bekijk de animatie over Poxy, het dappere Congolese hondje, dat zijn familie redt van een bloeddorstige leeuw. "Leuk gemaakt", denk je dan misschien. Maar, weet je het verhaal erachter, dan wordt het filmpje nóg interessanter. Want Congolese kinderen tussen 9 en 12 jaar die opgroeien in een door oorlog getroffen land, bedachten zélf het thema, werkten dit uit en maakten er vervolgens een animatiefilmpje van.

Geweld en misbruik binnen het gezin
De kinderen kozen een thema waar ze in hun dagelijks leven vaak mee te maken hebben: geweld en misbruik, vooral binnen het eigen gezin. Dit komt vaak voor in oorlogsgebieden waar een hele maatschappij is ontwricht en kinderen geen aandacht krijgen of worden verwaarloosd. Tijdens een filmworkshop van War Child, werd de kinderen geleerd hoe ze hun situatie in beeld konden brengen. Niet alleen om het verhaal naar buiten te brengen, maar juist ook om kinderen op een speelse en creatieve manier hun verhaal met elkaar te laten delen; het een plek te geven en er vervolgens mee aan de slag te gaan.

De kinderen hebben alles zelf gemaakt: van de animatiefiguren, tot de muziek en voice overs. Ook kwamen ze zelf op het idee om een hondje, Poxy, de hoofdrol te laten spelen. Want, zou een kind dit doen, dan komt het te dichtbij. Daarbij worden in traditionele Afrikaanse verhalen vaak dieren gebruikt om gemeenschappen of familie een boodschap mee te geven.

Met Poxy loopt het goed af, maar helaas is dat voor veel kinderen in Congo niet het geval. Daarom is het zo belangrijk dat deze kinderen een stem krijgen. En dat er naar ze geluisterd wordt. De animatie is in première gegaan in het gemeentehuis van Bukavu, met in het publiek ouders, vriendjes en zelfs de burgemeester!