GroenLinks
We helpen staatssecretaris Atsma alvast met verminderen CO2

Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft staatssecretaris Joop Atsma van Milieu donderdagavond op de klimaattop een ton CO2-emissierechten cadeau gedaan. Met het overhandigen van de ton CO2-reductie wil GroenLinks de staatssecretaris stimuleren om zijn uiterste best te doen tijdens de onderhandelingen.

"Met dit cadeau heeft Atsma zijn eerste ton vast binnen. Nu de rest nog", aldus Van Tongeren.

Volgens GroenLinks moet er tijdens de klimaattop afspraken gemaakt worden om ontbossing tegen te gaan, werk te maken van schone energie en door te investeren in energiebesparing. In Europa moeten bedrijven in de industrie- en energiesector CO2-emissierechten kopen. Die Europese emissiehandel is in theorie een mooi systeem, maar helaas werkt het nauwelijks. Dat komt doordat bedrijven hun emissierechten in de praktijk vaak gratis of voor heel weinig geld krijgen. Daar moet verandering in komen vindt Van Tongeren.

De Stichting Natuur en Milieu (SNM) biedt via www.CO2markt.eu de mogelijkheid om als burger CO2 in te kopen. Een effectieve manier om de CO2-uitstoot tegen te gaan. Elke ton CO2 die door een burger gekocht is, kan niet meer door bedrijven gebruikt worden. In antwoord op schriftelijke vragen van PVV-Kamerlid Richard de Mos gaf Atsma aan dat de burger nog te weinig bekendheid is met de mogelijkheid CO2-rechten te annuleren. (PDF)

"Met het overhandigen van één ton CO2 aan de staatssecretaris, hoop ik de staatssecretaris een handje te helpen in het bekend maken van dit mooie initiatief van Stichting Natuur en Milieu," aldus Van Tongeren . "Iedereen hier in Cancún onderkent de urgentie van een eerlijk en effectief akkoord tegen de klimaatcrisis. Ik hoop dat onze staatssecretaris alles doet wat binnen zijn macht ligt om een eerlijk en effectief klimaatakkoord mogelijk te maken."