Waterschap Aa en Maas

GGOR-inrichtingsvisie Deurnsche Peel

Constructieve informatiebijeenkomst GGOR-inrichtingsvisie Deurnsche Peel

Waterschap Aa en Maas organiseerde op dinsdag 7 december 2010 een informatiebijeenkomst over de ontwerp GGOR inrichtingsvisie voor de Deurnsche Peel. Tijdens deze bijeenkomst werden de aanvullende maatregelen uit deze inrichtingsvisie om te komen tot een duurzaam watersysteem in de Deurnsche Peel nader toegelicht.

Er was een informele informatiemarkt ingericht waar direct betrokkenen en andere geïnteresseerden vragen konden stellen aan de medewerkers van het waterschap en andere deskundigen. Dagelijks bestuurslid van het waterschap Ernest de Groot sprak van een constructieve bijeenkomst. Wel maakt hij zich zorgen over de realisatie van de ecologische hoofdstructuur (EHS) en de voortgang van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Beide beleidsvelden bepalen mede de planning voor de realisatie van de GGOR.

Bijzonder gebied
Het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas heeft op 5 oktober 2010 de ontwerp GGOR inrichtingsvisie voor het gebied Deurnsche Peel vastgesteld. Deze visie ligt momenteel ter inzage. GGOR staat voor Gewenst Grond- en OppervlaktewaterRegime. Aanleiding hiervoor zijn de bijzondere natuurwaarden van de Peelgebieden inclusief de Deurnsche Peel. Daarom zijn deze gebieden ook aangewezen als Natura 2000-gebieden en maken onderdeel uit van een Europees netwerk van natuurgebieden. Dienst Landelijk Gebied stelt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) hiervoor het beheerplan Natura 2000 Peelvenen op. Daarnaast is de Deurnsche Peel door de provincie Noord-Brabant aangewezen als Natte Natuurparel met een hoge prioriteit voor herstel van de hydrologische randvoorwaarden ten behoeve van de gewenste natuurdoelen.

Aanvulling Landinrichtingsplan
In 2004 is het Landinrichtingsplan `Het onverenigbare verenigd' vastgesteld. Dit plan is één van de plannen waarop met Ministerie van EL&I zich baseert bij het vaststellen van het beheerplan Natura 2000 Peelvenen. Het Landinrichtingsplan blijkt hiervoor echter op onderdelen onvoldoende. Daarom is het waterschap door de provincie gevraagd in aanvulling op het Landinrichtingsplan een GGOR inrichtingsvisie op te stellen voor dit bijzondere gebied.

Voorgestelde maatregelen
Op basis van deze GGOR inrichtingsvisie adviseert het waterschap om een aantal aanvullende maatregelen te treffen die een positieve bijdrage leveren aan de gewenste ontwikkeling van de Deurnsche Peel. Het gaat daarbij om de volgende maatregelen:

- De Deurnsche Peel wordt in een aantal stukken (compartimenten) verdeeld. Per compartiment wordt de afwatering geregeld met stuwen en gemalen

- Binnen de compartimenten verloopt de afwatering op natuurlijke wijze. Waar nodig zullen kades worden aangelegd.
- De bestaande watergangen binnen de compartimenten worden gedempt.

- De eerstkomende 20 jaar verloopt de afwatering van de voormalige landbouwgronden rechtstreeks naar de Helenavaart zodat het door mest vervuilde water niet het natuurgebied in stroomt.

Het waterpeil voor de Soemeersingel blijft daarbij onveranderd. Daarnaast zijn de locaties voor compenserende maatregelen tegen natschade vrijwel gelijk aan die in het Landinrichtingsplan.

Geleidelijke uitvoering
Overigens is en blijft het Landinrichtingsplan de komende zes jaar (zoals eerder is overeengekomen) leidend voor het uitvoeringsprogramma. Alleen als er voldoende draagvlak is, zullen de aanvullende maatregelen (die een verbetering zijn t.o.v. het oorspronkelijke plan) uitgevoerd gaan worden. Dit zal dan geleidelijk gebeuren waarbij er voortdurend metingen plaatsvinden van de grond- en oppervlaktewaterstanden én de waterkwaliteit. Dat geldt zowel voor de Deurnsche Peel als voor de omringende landbouwgebieden. Hiervoor wordt een zogeheten monitoringsplan opgesteld.

Uw mening wordt op prijs gesteld
Het waterschap werkt samen met de partners in de streek aan een duurzaam watersysteem in en om de Deurnsche Peel. Daarom wordt uw mening en/of uw ideeën op prijs gesteld. De GGOR inrichtingsvisie ligt van 26 november 2010 tot en met 7 januari 2011 ter inzage op het waterschapshuis aan de Pettelaarpark 70 te 's-Hertogenbosch. Het ligt ook ter inzage bij het districtskantoor Boven Aa aan de Piet Mondriaanstraat 11 te Deurne. Tevens vindt u de GGOR inrichtingsvisie op www.aaenmaas.nl. Uw schriftelijke reactie kunt u gedurende de inzagetermijn sturen naar waterschap Aa en Maas, t.a.v. de heer A. Vrielink, Pettelaarpark 70 te 's-Hertogenbosch. Voor een mondelinge reactie kunt u voor het maken van een afspraak contact opnemen met de heer A. Vrielink, telefoonnummer 073-6158230.
deurnschepeel.jpg (2878 Kb)