Groen!

Spiegelinterview De Wever: Op welke manier heeft dit interview een oplossing dichterbij gebracht?

door Wouter Van Besien (Groen!) op 13 december 2010 in "Algemeen"

Groen! stelt zich ernstige vragen bij het interview dat onderhandelaar en N-VA voorzitter Bart De Wever heeft gegeven aan het Duitse Weekblad Der Spiegel. âDe Waalse socialisten houden alle nuttige hervormingen tegen.â,âAls we ons aansluiten bij een federale regering, is het risico groot dat we de volgende verkiezingen verliezen.â Het lijkt wel of De Wever de stekker al uit de onderhandelingen heeft getrokken. Wil hij nog verder? Groen! vraagt dat Koninklijk Bemiddelaar Johan Vande Lanotte een initiatief neemt om Bart De Wever de kans te geven aan de andere partijen toe te lichten over waar hij naartoe wil en welke oplossingen hij naar voren schuift.

Het interview van N-VA voorzitter en medeonderhandelaar Bart De Wever aan het Duitse weekblad Der Spiegel slaat in als een bom. De Wever stelt dat als het mogelijk zou zijn om hervormingen in de Belgische staat uit te voeren, hij dat zou doen. Maar het is niet mogelijk. Bovendien stelt hij ook dat het risico voor zijn partij om de volgende verkiezingen te verliezen zeer groot is, als hij in de federale regering stapt.

"Groen! heeft het interview van Bart De Wever zeer goed gelezen en baart zich grote zorgen over wat De Wever daarin poneert. Het lijkt wel alsof Bart De Wever voor zichzelf al besloten heeft om de onderhandelingen op te blazen, maar de 6 andere partijen ondertussen aan het lijntje houdt. Het maakt ons stilaan hopeloos," stelt Groen! voorzitter Wouter Van Besien.

Concreet stelt Groen! voor dat Koninklijk Bemiddelaar Johan Vande Lanotte een initiatief neemt om Bart De Wever de kans te geven aan de andere partijen toe te lichten over waar hij naartoe wil en welke oplossingen hij naar voren schuift zodat het voor eens en voor altijd duidelijk wordt waar hij naartoe wil. Wil hij een akkoord of niet? Wil hij zich echt verantwoordelijk opstellen? Wil hij een federale regering vormen of staat hij als voorzitter van de grootste Vlaamse partij liever langs de kant?

"Het is voor mij absoluut onduidelijk hoe dit interview ons dichterbij een oplossing zal brengen. Nochtans, een oplossing uitwerken voor de communautaire impasse zou de topprioriteit moeten zijn van iedere politicus die zich akkoord heeft verklaard om samen met andere partijen aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Ik betreur deze uitschuiver van Bart De Wever ten zeerste," aldus nog Van Besien.

Lees meer: dossier staatshervorming