Gemeente Winterswijk



Uitvoeringsprogramma parkeren vastgesteld

13 december 2010
Het college van burgemeester en wethouders heeft het uitvoeringsprogramma Parkeren vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma is het logische vervolg op de Parkeervisie, die in 2008 is vastgesteld.

De belangrijkste maatregelen uit het programma zijn:


* de inkomsten tbv het parkeerfonds apart registreren en inzetten voor parkeermaatregelen;

* het bedrag voor de afkoopsom parkeernorm te verhogen naar EUR 15.000 in het centrum en EUR 7.500 in de schil rond het centrum;
* een aparte nota Parkeernormen opstellen;
* voor het uitbreiden van de blauwe zone wordt volgend jaar een apart besluit genomen.

Afkoopsom parkeernorm

Omdat de huidige afkoopsom niet voldoende is om elders vervangende parkeerruimte aan te leggen, moet deze worden verhoogd. De mogelijkheden om op maaiveld te parkeren zijn slechts beperkt en in de toekomst zullen parkeerplaatsen vaker gebouwd moeten worden (ondergronds of in een parkeergebouw). Deze parkeerplaatsen zijn aanmerkelijk duurder dan parkeerplaatsen op maaiveld. Een voorbeeld daarvan is de parkeerkelder onder de sporthal van de Driemark. Het bedrag wordt daarom verhoogd.

Overige maatregelen

Verder worden diverse maatregelen voorgesteld om de parkeerbewegwijzering te verbeteren. Veel van deze maatregelen kunnen met de reguliere wegwerkzaamheden worden meegenomen, zodat er weinig tot geen extra kosten aan verbonden zijn. Tot slot is voorgesteld om een aparte nota parkeernormen op te stellen omdat parkeernormen niet meer in een bestemmingsplan mogen worden opgenomen.