Politie Hollands Midden

Waddinxveen, Zevenhuizen - Verdachten van internetoplichting gehoord

Waddinxveen, Zevenhuizen, 13-12-2010 o Politie Hollands Midden heeft in een onderzoek naar internetoplichting zeven verdachten gehoord. De verdachten zijn 19 en 22-jaar uit Waddinxveen en vijf minderjarigen uit onder meer Waddinxveen en Zevenhuizen.

De politie was in april dit jaar een onderzoek gestart nadat er door diverse politeregios aangiften van Marktplaatsfraude werden ingezonden terwijl het spoor naar daders in Waddinxveen leidde. In de loop van het onderzoek meldden minderjarige verdachten zich samen met hun ouders aan het politiebureau in Waddinxveen.

Een meerderjarige en een minderjarige verdachte, die als initiatiefnemers worden beschouwd, hadden tussen 1 maart en 30 augustus 235 advertenties op Markplaats aangemaakt waarin goederen, voornamelijk gsms en Iphones, te koop werden aangeboden. Een groot aantal kopers reageerden op de advertenties, stortten geld op de opgegeven rekening, maar ontvingen het gekochte goed niet. Na de betalingen waren de verkopers niet meer bereikbaar voor de benadeelden. De politie heeft 26 aangiften van benadeelden opgenomen. Het vermoeden is dat dit slechts een deel is van het totaal aantal gedupeerden.

In het onderzoek is gebleken dat bij een groot aantal transacties de minderjarige verdachten hun rekeningnummers ter beschikking hadden gesteld aan de initiatiefnemers. In ruil hiervoor kregen de minderjarige verdachten een deel van de opbrengst van verkochte goederen.

Advertenties De advertenties waren voornamelijk op de computers van de twee meerderjarige verdachten aangemaakt. In een aantal gevallen gebeurde dit op andere computers. De verkopers maakten steeds gebruik van een andere identiteit. Van één van de verdachten is de computer voor nader onderzoek in beslaggenomen.

Niet alleen de twee meerderjarige verdachten zullen zich moeten verantwoorden voor deze vorm van oplichting. Ook de jongeren die hun rekening beschikbaar stelden waardoor de oplichting in stand kon worden gehouden zullen worden vervolgd.

Politie Hollands Midden doet in overleg met het Openbaar Ministerie in Den Haag nader onderzoek naar de illegale opbrengst van de verdachten. De justitiële afhandeling heeft als doel de slachtoffers zo veel mogelijk schadeloos te stellen.

Meldpunt Internetoplichting Gedupeerden van oplichting via Marktplaats kunnen via www.mijnpolitie.nl een melding doen. Deze informatie wordt bekeken en beoordeeld door het Meldpunt Internetoplichting. Wanneer de Politie en het OM voldoende aanknopingspunten hebben om een onderzoek te starten, worden gedupeerden gevraagd om aangifte te doen.

Het Meldpunt Internetoplichting verwerkt de aangedragen informatie en draagt de zaak vervolgens ter afhandeling over aan een regionaal politiekorps.