Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Edenaar (15) opgepakt na overval woning ouder echtpaar
Publicatiedatum: 13-12-2010 15:14:46

EDE- De politie heeft vanmiddag, maandag 13 december, een 15-jarige jongen uit Ede aangehouden. De jongen wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een overval op een woning aan de Clingendaal in Ede die op donderdagavond 28 oktober werd gepleegd.

Op donderdag 28 oktober werden rond 20.00 uur een 71-jarige vrouw en haar 81-jarige man overvallen in hun woning aan de Clingendaal in Ede. Onder bedreiging van een mes drongen de twee daders de woning binnen. De daders zagen kans om er met een geldbedrag vandoor te gaan. De politie startte hierop een onderzoek waarbij er onder meer een buurtonderzoek gehouden werd. Op dinsdag 7 december werd er in een uitzending van het programma `Opsporing Verzocht' aandacht besteed aan deze zaak. Mede door deze uitzending en uitgebreid politieonderzoek kon vandaag de 15-jarige Edenaar in zijn woning aangehouden worden. De politie zal onderzoeken wat de rol van de jongen is geweest. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Regionale aanpak
De aanpak van overvallen op woningen in de regio Gelderland-Midden heeft voor de politie nu de absolute prioriteit. Het gaat immers om een van de meest ingrijpende misdrijven in de persoonlijke levenssfeer die de politie een halt wil toeroepen. Met een gerichte aanpak, waarbij elke woningoverval nauwkeurig geanalyseerd wordt; verbanden worden gezocht en DNA-sporen worden verzameld, gaan we daders opsporen en aanhouden. Bij eerdere soortgelijke aanpak hebben we immers succes geboekt, zoals bleek bij de aanpak van taxiovervallen in de regio Arnhem.

Tips
Uit landelijke gegevens blijkt dat overvallen op een woning op iedere dag van de week worden gepleegd, maar vooral in de avonduren tussen 17.00 en 03.00 uur. Wees dus alert als er bij u wordt aangebeld en u niet weet wie er voor de deur staat.

Een aantal tips waardoor u de kans op een overval kunt verkleinen: o Doe niet zonder nadenken de voordeur open. Controleer altijd vooraf wie er voor de deur staat.
o Maak met uzelf de afspraak dat u na een bepaalde tijd de voordeur niet meer open doet als er aangebeld wordt.
o Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat.
o Laat een collectant niet `onbewaakt' achter. Doe de deur dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld. o Als onbekenden "in nood" aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen maar bel zelf het alarmnummer.
o Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
o Daders zijn altijd op uw contant geld uit. Zorg dat u geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis! o Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.
o Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op. o Wees voorzichtig met contacten die u legt via Internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keren buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop.
o Een videofoon is een handig hulpmiddel. U kunt zien wie er voor de deur staat en u kunt op een veilige wijze communiceren. Sommige videofoons kunnen ook (automatisch) een foto maken van de persoon die bij u aan de voordeur heeft aangebeld.

Mocht u toch slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het beter om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken/ het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. Bent u slachtoffer? Bel dan direct
1-1-2, misschien zijn de daders nog in de buurt. Ziet of hoort u iets verdachts? Bel ons dan op 0900-8844.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---