Gemeente Alkmaar


"Bewijs van Goede Dienst" voor gemeente Alkmaar

Alkmaar, 13 december 2010

Wethouder Rian van Dam van Economische Zaken en Werkgelegenheid heeft op woensdag 8 december het "Bewijs van Goede Dienst" ontvangen. Zij kreeg dit certificaat uit handen van Renée Bergkamp, Directeur-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie tijdens het eindcongres Minder Regels Meer Service in Rotterdam. Alkmaar zet zich met twaalf andere Nederlandse gemeenten op een positieve manier in voor ondernemers.

Naast Alkmaar ontvingen Blaricum, Brunssum, Bussum, Hilversum, Huizen, Leiden, Moerdijk, Wijdemeren, Zaanstad, Zeist, Hengelo en Texel het "Bewijs van Goede Dienst", omdat zij hun dienstverlening aan ondernemers aanpakken. "Bewijs van Goede Dienst" is een instrument om de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. Het bestaat uit een onderzoek waarbij de dienstverlening wordt gemeten aan de hand van tien normen. Deze normen zijn geformuleerd op basis van de tien belangrijkste ondernemerswensen. Deze gaan onder meer over klanttevredenheid, aanvraagtermijnen en responssnelheid. Na het afronden van de meting wordt een certificaat "Bewijs van Goede Dienst" afgegeven, waarop de resultaten van de meting en verbeteracties staan. Vervolgens worden de verbeteracties uitgevoerd. Zowel gemeenten als andere overheidsorganisaties, zoals de Kamers van Koophandel en provincies, maken gebruik van "Bewijs van Goede Dienst". In totaal hebben nu 54 gemeenten dit certificaat.

Samenwerking `Minder Regels Meer Service'
Op woensdag 8 december werd het programma Minder Regels Meer Service beëindigd. Maar de activiteiten van gemeenten, om de regeldruk te verminderen en de dienstverlening te verbeteren, gaan verder. Op het congres van het programma Minder Regels Meer Service passeerde een reeks van goede voorbeelden de revue en werden gemeenten geprikkeld om hun dienstverlening blijvend te verbeteren. De komende periode gaan gemeenten hun dienstverlening aan bedrijven en burgers verder verbeteren, zodat zij in 2015 als "Eerste Overheid" kunnen functioneren. "Bewijs van Goede Dienst" is één van de instrumenten van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en Financiën om de regeldruk voor ondernemers merkbaar te verminderen. Het programma Minder Regels Meer Service was een samenwerkingsverband van de VNG en de bovengenoemde ministeries en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor meer infomatie:
www.minderregelsmeerservice.nl en www.bewijsvangoededienst.nl