Gemeente Dongeradeel


Fryslân heeft primeur met ouderfilmpje Verwijsindex

Om ouders uit te leggen wat de Verwijsindex inhoudt, heeft provincie Fryslân, in samenwerking met Friese organisaties en gemeenten, een animatiefilmpje laten maken. Met dit filmpje heeft Fryslân een ware primeur: het is het eerste filmpje in Nederland over de Verwijsindex dat speciaal voor ouders is ontwikkeld. Een ander uniek gegeven is dat er niet alleen een Nederlandstalige (www.verwijsindex.tv/ouders), maar ook een Friestalige versie (www.verwijsindex.tv/ouders-fries) van het filmpje is. Het filmpje is niet alleen zeer bruikbaar voor ouders, maar ook voor professionals en andere geïnteresseerden.

Verwijsindex

De Verwijsindex is een digitaal systeem voor professionals zoals hulpverleners en onderwijzers. Als zij zich zorgen maken over een kind of jongere (tot 23 jaar), geven zij een signaal af in de Verwijsindex. Als een kind of jongere is aangemeld door één of meer andere professionals, ontstaat er een 'match'. Hulpverleners stemmen - in nauwe samenwerking met de ouders - hulp en zorg rond het kind of de jongere af.

Inhoud en bruikbaarheid filmpje

Het filmpje gaat onder andere kort in op wat de Verwijsindex is, welke gegevens er in komen, hoe de Verwijsindex werkt en hoe het zit met privacy. Ouders kunnen de Fries- of Nederlandstalige versie van het filmpje bekijken naar aanleiding van of tijdens een gesprek met een professional over de Verwijsindex. Professionals die al met de Verwijsindex werken, kunnen het filmpje - naast bestaande folders en gesprekken - gebruiken bij hun voorlichting aan ouders of jongeren van zestien tot 23 jaar. Voor professionals en andere geïnteresseerden die nog niet precies weten wat de Verwijsindex is, is het filmpje een nuttige informatiebron.

Samenwerking

Het filmpje is tot stand gekomen door samenwerking van provincie Fryslân met Bureau Jeugdzorg Friesland, GGD Fryslân, Jeugdgezondheidszorg, Partoer CMO Fryslân, Friese gemeenten, algemeen maatschappelijk werk, voortgezet onderwijs en MULTIsignaal. Het filmpje maakt deel uit van het platform www.verwijsindex.tv /www.verwijsindex.tv/> ; een landelijk platform voor professionals die werken met jeugd. Iedere deelnemende provincie, maakt een eigen filmpje over werken met de Verwijsindex. Medegebruikers kunnen al deze filmpjes bekijken. Het filmpje voor ouders, is tevens het enige filmpje dat digitaal toegankelijk is voor breder publiek. De andere filmpjes zijn alleen beschikbaar voor deelnemers van het platform www.verwijsindex.tv.