Gemeente Eindhoven

Goed Bezig trofee en Groene Handdruk uitgereikt De gemeente Eindhoven heeft op 9 december in totaal 25 initiatieven beloond die bijdragen aan een groene, schone of leefbare woonomgeving. Zeven bewoners of bewonersorganisaties ontvingen de Goed Bezig trofee vanwege hun bijdrage aan een mooie en schone openbare ruimte. Achttien initiatieven ter bevordering van de biodiversiteit hebben een Groene Handdruk ontvangen.

Otvangers Groene Handdruk en Goed Bezig Trofee

De Goed Bezig trofee is uitgereikt aan heel diverse projecten. Sommige zijn kleinschalig, maar juist daarom ook zeer effectief, zoals het periodiek bijhouden van tuintjes en perken voor de deur of opruimen van zwerfafval in de straat. Maar ook vielen grotere acties in de prijzen, zoals graffitiverwijdering volgens een aanpak die als voorbeeld heeft gediend voor de rest van de stad. Er zijn creatieve en humoristische initiatieven beloond, zoals de `Kruidje-actie' (geïnspireerd op de Loesjeposters) van de bewonerswerkgroep Kruidenbuurt-Zuid. Allemaal initiatieven van betrokken buurtbewoners die zelf de handen uit de mouwen steken. De gemeente Eindhoven wil dat graag stimuleren.

Groene Handdruk

De Groene Handdruk is een initiatief van de Duurzame Driehoek, een samenwerkingsverband van Brabantse gemeenten, waar Eindhoven deel van uitmaakt. Dit jaar zijn door deze organisatie 21 Groene Handdrukken uitgereikt aan projecten en ideeën, die de biodiversiteit in Eindhoven bevorderen. Biodiversiteit is de (inheemse) verscheidenheid aan planten en dieren.

Enkele initiatieven die in de prijzen zijn gevallen: De Volkstuin Vereniging Stratum gaat hun terrein afschermen met een vogeltjeshaag van meidoorn en sleedoorn, ter vervanging van de bouwhekken die er nu staan. De Vereniging Centraal Wonen gaat samen met buurtbewoners aan de slag om egelwoonhuizen, vleermuizenkasten en insectenkasten te plaatsen en ook te onderhouden. Beiden zijn prima ideeën om het aantal verschillende planten en dieren in Eindhoven te vergroten.

Ook de Basisschool Reigerlaan begrijpt wat biodiversiteit inhoudt: zij maken een plan van aanpak om de bijna 100 jaar oude boom op het schoolplein te beschermen. De leerlingen krijgen een boomverzorgingsles en ook leren ze dat deze acacia nog een heleboel ander leven herbergt en deel uitmaakt van een groter geheel.

Deze aanvragen zijn door de jury beloond met een Goed Bezig trofee

Deze aanvragen zijn door de jury beloond met een Groene Handdruk