Belgische Federale Overheid



Gordeldracht bij bestuurders gestegen van 53 naar 86 %

Datum: 13 december 2010

Bij een ongeval vermindert de gordel het risico op schedelletsels met meer dan 40 % en het risico op overlijden of letsel met 50 %. Gelukkig is het gordeldrachtpercentage bij bestuurders in ons land sinds 2003 gestegen met 33,1 % en bij passagiers voorin met 20,5 %. Vandaag draagt dus 85,7 % van de bestuurders en passagiers voorin de auto hun veiligheidsgordel. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Twijfelaars gaan over de kop

Het aantal gordeldragers in België neemt voortdurend toe, ook al evenaren we nog niet het niveau van onze buurlanden. Om niet-gordeldragers bewust te maken van het nut van de gordel beschikt het vrijwilligersnetwerk van het BIVV sinds kort over een nieuwe tuimelwagen.

Met de tuimelwagen kan het effect van een ongeval realistisch nagebootst worden door de auto zijdelings langs zijn as te laten kantelen. U kunt kennismaken met de tuimelwagen tijdens de talrijke activiteiten van de vrijwilligers op het terrein. Meer informatie vindt u op www.ikbenvoor.be.

Zo'n tuimelwagen heeft talrijke voordelen. Een ervaring in de praktijk is overtuigender dan een lange uiteenzetting. De wagen heeft ook iets aantrekkelijks en ludieks: het visuele aspect trekt mensen aan, vooral jongeren. Dat zorgt niet enkel voor bewustmaking bij de inzittenden van de tuimelwagen maar ook bij de toeschouwers.

Zeer positieve evolutie

Sinds 2003 meet het BIVV jaarlijks hoe het gedrag van Belgische bestuurders evolueert inzake gordeldracht, alcoholgebruik en snelheid. Voor de gordeldracht vinden de tellingen plaats op 150 plaatsen, gespreid over verschillende regio's, snelheidslimieten en tijdstippen van de week. Er worden telkens meer dan 20 000 voertuigen gecontroleerd.

Over het algemeen dragen in ons land 85,7 % van de bestuurders en de passagiers voorin hun gordel, een stijging met respectievelijk 3,5 en 3,3 % sinds de meting van 2009. Ondanks deze mooie vooruitgang, blijft ons land inzake gordeldracht nochtans één van de slechtste leerlingen van Europa. De best scorende landen, met name Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland, halen immers gordeldrachtpercentages van 95 % of meer.

Nadere analyse van de cijfers leert dat de gordel vaker gedragen wordt:
* door vrouwen: 89,9 % draagt de gordel, een toename met 5,3 % tegenover 2009. Bij mannen is er slechts een toename met 2,3 % ten opzichte van vorig jaar.

* op autosnelwegen: Hoe groter de maximaal toegelaten snelheid, hoe meer mensen de gordel dragen (90,1 % op wegen met een maximumlimiet van 120 km/u, tegenover slechts 75,0 % op 30 km/u-wegen). Veel weggebruikers weten blijkbaar niet dat de gordel het meest effectief is bij lage snelheden. Zonder gordel loopt u bij een botsing met 20 km/u al een risico op dodelijke letsels. Daarom is het zo belangrijk om de gordel ook in de bebouwde kom te dragen.
* in Vlaanderen: In Vlaanderen klikt gemiddeld 88,2 % van de bestuurders zich vast, tegen 82,8 % in Wallonië en 76,4 % in Brussel.