SGP


Vrijheid van geloof vergeten mensenrecht

âVrijheid van geloof is een vergeten mensenrecht.â Dat zegt Kees van der Staaij bij het verschijnen van een notitie van de SGP-fractie over vervolging van christenen en andere gelovigen. âOp dit moment zitten er bijvoorbeeld 1500 christenen in Eritrea opge-sloten in containers en bunkers. Bijna niemand hoor je erover. Dat kan en moet anders,â aldus de SGP-voorman. De SGP zal daarom morgen aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken de notitie âVergeten mensenrechtâ aanbieden.

Van der Staaij: âHet gaat alleen al bij christenen om 100 tot 250 miljoen mensen in met name islamitische en communistische landen. Tel je ande-re gelovigen erbij op, dan spreek je over in totaal honderden miljoenen mensen die dagelijks te maken hebben met achterstelling, vervolging en onderdrukking. Gelovigen belanden, zeker als je dat vergelijkt met ande-ren die vervolgd worden, vaak tussen wal en schip.â

In âVergeten mensenrechtâ doet de SGP een aantal voorstellen om con-creet iets voor geloofsvervolgden te doen. Een paar punten.
- Ambassadeurs moeten vaker op het matje worden geroepen als in hun land gelovigen onderdrukt worden.

- Bij het verstrekken van ontwikkelingshulp moet de positie van reli-gieuze minderheden een expliciete overweging zijn.
- Er moet een early warning system opgezet worden waardoor vanuit veldkantoren gerapporteerd wordt aan alle internationale organisa-ties en regeringen over de positie van religieuze minderheden.
- Het Gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU moet een âarsenaalâ aanleggen van voorgeschreven acties bij ge-loofsvervolging.

- Om geloofsvervolging blijvend onder de aandacht te brengen moet de Kamer dit onderwerp ieder jaar agenderen aan de hand van de âranglijstâ van landen waar gelovigen het meest te lijden hebben.