Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 13 december

Alkmaar, 13-12-2010 o 14.00 uur

Rechercheonderzoek na openlijk geweld, politie zoekt getuigen

Enkhuizen, maandag 13 december 2010.

Zondagmorgen rond 02.00 uur vond er een geweldsincident plaats op de Kaasmarkt. Een 22-jarige man uit Enkhuizen werd belaagd door een groep andere mannen. Toen twee agenten hiertussen sprongen werden ze belaagd door een groep personen die aangroeide tot zon 40 man.

Dit verplaatste zich naar de Waagstraat waar een agent tegen een bouwhek werd geduwd dat hierdoor omviel. De agenten waren inmiddels uit elkaars gezichtsveld. De agent bij het bouwhek kwam ten val en werd overlopen door enkele personen. De andere agent kwam ook ten val. Er werd niet gereageerd op hun bevel om achteruit te gaan. Toen ze waren opgekrabbeld losten ze, onafhankelijk van elkaar, een waarschuwingsschot in de lucht om de menigte op afstand te kunnen houden.

Met assistentie van te hulp geroepen collegas kon de agressieve groep uit elkaar worden gedreven. Hierbij kregen enkelen een klap met een politiewapenstok. Er hebben zich nog geen gewonden bij de politie gemeld. De 22-jarige man om wie het allemaal was begonnen was verdwenen en met hem gaat de politie nog contact zoeken. De twee betrokken agenten zijn bij het incident licht gewond geraakt. Ze hebben enkele blauwe plekken opgelopen door een enkele klap of trap. Ze hebben de dienst kunnen hervatten.

Eerste aanhouding

De recherche van Stede Broec onderzoekt de zaak. In dat kader is op zondagavond rond 20.00 uur een eerste verdachte aangehouden nadat hij zich op het bureau had gemeld. De politie was s middags al vergeeft bij hem aan de deur geweest. Het gaat om een 22-jarige man uit Enkhuizen. Hij is vandaag in verzekering gesteld in verband met een nader onderzoek waarbij meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Getuigenoproep

De politie is nog op zoek naar getuigen en betrokkenen die nog niet met de politie hebben gesproken. Mocht u bij het incident betrokken zijn geweest of daarover inlichtingen kunnen verschaffen, neem dan telefonisch contact op met de recherche in Stede Broec: 0900-8844.

Dode bij eenzijdig verkeersongeval

Hoogkarspel, maandag 13 december

Op maandagmorgen overleed een 20-jarige man uit Hoogkarspel na een eenzijdig verkeersongeval op De Haard in zijn woonplaats.

Het slachtoffer werd omstreeks 04.00 uur gevonden door vrienden die langs de plaats van het ongeval fietsten. Het slachtoffer en zijn vrienden waren samen uit geweest. Het slachtoffer was echter eerder alleen naar huis gegaan. Op De Haard is hij vermoedelijk met behoorlijke snelheid tegen een geparkeerd staande auto gereden. De fiets raakte totaal vernield en het achterraam van de auto bleken kapot te zijn.

Het slachtoffer werd na behandeling door ambulancepersoneel overgebracht naar het AMC in Amsterdam. Hij overleed echter aan het begin van de ochtend aan zijn verwondingen.

Woninginbraken

Bergen, zondag 12 december

Op zondagmiddag werden twee woninginbraken gepleegd in bergen die vermoedelijk door dezelfde dader zijn gepleegd. In beide gevallen werd door de inbreker een raam opengebroken. Op de Meerweg werd tussen 12.30 en 14.30 uur ingebroken in een woning. De dader brak hier een keukenraam open. In de woning werden onder anderen de keuken en een slaapkamer doorzocht. Onduidelijk is nog wat er werd gestolen.

Tussen 12.10 en 18.00 uur werd ingebroken in een woning aan t Horntje. Ook hier kwam de dader binnen door een keukenraam te forceren. Een studeerkamer en een slaapkamer werden doorzocht. Op het eerste zicht is er niets ontvreemd. Mogelijk werd de dader gestoord.

Woninginbraak (2)

Koedijk, zondag 12 december

Ook in Koedijk werd ingebroken. Hier betrof het een woning aan de Kanaaldijk waar tussen 12.30 en 21.00 uur een raam van de bijkeuken werd geforceerd. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden sieraden gestolen.

Woninginbraak: inbreker overlopen

Alkmaar, zondag 12 december

Op zondagavond omstreeks 21.00 uur hoorde een bewoonster van de Regulierslaan in Alkmaar gebonk op het balkon van de buren. Toen zij ging kijken zag zij een man met een klein tenger postuur en donker haar op het balkon staan. Toen de getuige het buitenlicht aandeed, ging de man er vandoor. Een onderzoek in de omgeving leverde geen verdachte op.

Mes in beslaggenomen

Den Helder, zondag 12 december

Op zondagavond omstreeks 18.25 uur kreeg de politie melding van een vechtpartij op de Beatrixstraat in Den Helder waarbij een man om zich heen zou steken met een mes. Ter plaatse bleek het incident inmiddels over te zijn. Op aanwijzing van een getuige kon de politie in de directe omgeving een 29-jarige man uit Den Helder aanhouden. Hij had een vleesmes met een lengte van 35 cm bij zich. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Of de man ook iemand heeft geraakt met het mes is niet bekend.

Aanhouding na messteek

Alkmaar, zondag 12 december

Op zondagmiddag omstreeks 16.00 uur hield de politie een 18-jarig meisje aan in haar woning aan de Mesdaglaan in Alkmaar. Het meisje had ruzie gekregen met haar zuster die ook in het pand verbleef. De ruzie was zo hoog opgelopen dat de verdachte een mes pakte en haar zuster wilde steken. De vriend van de zuster, een 22-jarige Amsterdammer, sprong tussenbeide en liep hierbij een steekwond op zijn rug. Hij moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Zij is inmiddels in verzekering gesteld.

Aanhouding na huiselijk geweld

Koedijk, zondag 12 december

Op zondagmiddag hield de politie een 26-jarige man aan in een woning in Koedijk wegens het plegen van huiselijk geweld. De man had in de woning een vrouw tegen een muur geduwd waardoor zij verwondingen aan haar hoofd opliep. Toen de gewaarschuwde politie de man ter plaatse aan wilde houden, verzette hij zich zodanig dat hij geboeid moest worden. Ook was het nodig pepperspray te gebruiken om de man in bedwang te houden. Zowel de betrokken politiemensen als de verdachte liepen hierbij lichte verwondingen op.

De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij in verzekering gesteld. Onderzocht wordt of de man een huisverbod moet krijgen.

Bedreiging met schroevendraaier

Alkmaar, maandag 13 december

Op maandagmorgen omstreeks 00.20 uur meldde een 31-jarige Alkmaarder dat hij op de Achterdam in Alkmaar was bedreigd door een man met een schroevendraaier. De verdachte had de schroevendraaier vlak bij het slachtoffer gehouden en hem met de dood bedreigd. De gewaarschuwde politie kon ter plaatse de 37-jarige Alkmaarse verdachte aanhouden. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De schroevendraaier werd in beslag genomen.

Alcoholcontrole

Heiloo, maandag 13 december

Op maandagmorgen omstreeks 02.05 uur controleerde de politie op de Oosterzijweg in Heiloo een 45-jarige automobilist uit Heiloo. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 685 ug/l. Dat is drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Alkmaar, maandag 13 december

Op maandagmorgen omstreeks 04.30 uur controleerde de politie op de Diamantweg in Alkmaar een 24-jarige man uit Akersloot. De automobilist blies 590 ug/l. Dat is bijna drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Alkmaar, zondag 12 december

Op zondagavond omstreeks 23.40 uur werd op de Kanaalkade een 27-jarige Amsterdammer in een personenauto gecontroleerd. De man bleek 345 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Dat is ongeveer anderhalf maal het wettelijk toegestane maximum. De man bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zijn rijbewijs was eerder dit jaar ongeldig verklaard te zijn wegens een eerder geval van rijden onder invloed.

Vernieling door vuurwerk

Den Helder, zondag 12 december

Op zondagmiddag omstreeks 13.30 uur kreeg de politie melding van vernieling van een auto. Ter plaatse bleek op de Witte de Withstraat een personenauto te staan waarvan het raam kapot was. Te oordelen aan de schade was de vernieling gepleegd met vuurwerk. De eigenaar van de auto wordt benaderd om aangifte te doen.

Burger houdt dief aan

Tuitjenhorn, maandag 13 december

Op maandagmorgen omstreeks 05.30 uur hield de eigenaar van een café een 61-jarige man uit Amsterdam aan in verband met mogelijk inbraak in een café aan de Koorndijk in Tuitjenhorn. De eigenaar ging rond die tijd thee pakken in het café en zag de verdachte in het bedrijf rondlopen. Hij wist de man te overmeesteren en hem vast te houden tot de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij bleek ook inbrekerswerktuigen bij zich te hebben.

Asbest

Middenmeer, maandag 13 december
Op maandagmorgen werden de Nieuw Almersdorperweg en de Oostlanderweg in Middenmeer afgesloten voor verkeer nadat er asbestresten waren aangetroffen. Vermoedelijk heeft iemand asbestplaten vervoerd in een aanhangertje, waaruit het asbest op het wegdek is gevallen. Op de Nieuw Almersdorperweg was een sleepspoor over het wegdek te zien. Vermoedelijk is het dekzeil waarin de platen lagen met een voertuig over de weg getrokken. Vervolgens zijn zeil en platen achtergelaten op de dam naar een perceel land. Ook op de Oostlanderweg werden restanten van asbestplaten gevonden. Mogelijk zijn de platen zaterdag achtergelaten.

Beide wegen werden direct afgezet voor het verkeer. Het asbest wordt door een daarin gespecialiseerd bedrijf verwijderd. Een personenauto, die de afzetting negeerde, moest worden ontsmet voordat de bestuurder door kon rijden.

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de asbestplaten.