Symposium Gebiedsontwikkeling vernietigend over regeerakkoord

13/12/2010 15:11

Tauw B.V.

Op 9 december jl. veegden de deelnemers van het PurpleBlue symposium 'Gebiedsontwikkeling aan de grond!?' de vloer aan met het regeerakkoord. Ruim 200 voornamelijk gemeentelijke deskundigen, samen met prominenten van de provincie Gelderland, TU-Delft, VNG en PurpleBlue onder leiding van NLingenieurs voorzitter Ed Nijpels, namen deel aan de discussie over gebiedsontwikkeling in relatie tot de crisis en de over elkaar buitelende wetgeving die de overheid over gemeenten en ontwikkelaars uitstort.

Volgens RO-hoogleraar Priemus van de TU-Delft is in het regeerakkoord niets opgenomen over grondbeleid, wat hij ziet als een grote fout. En wat er in het akkoord staat over de woningmarkt is regelrecht overgenomen uit de programma's van vooral linkse partijen. Een integrale hervorming van de woningmarkt dient volgens hem nù te worden opgestart, zodat het volgende kabinet spijkers met koppen kan slaan.

Verdaas (provincie Gelderland) volgde met zijn visie die hij grofweg verdeelt in drie oplossingen: investeer meer in zaken die echt belangrijk zijn, neem alleen politieke verantwoordelijkheid indien mogelijk en betrek de inmiddels geëmancipeerde samenleving bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Lurks (VNG) illustreerde de buitelende wetgeving op het terrein van gebiedsontwikkeling met een aantal harde feiten: de Wro en de Wabo zijn respectievelijk zeven en vijf keer gewijzigd voordat zij inwerking traden, en tientallen keren daarna. Daarbij blijkt snelheid geen oplossing te zijn: de in één jaar in elkaar gezette Chw is al weer een keer 'geveegd', terwijl nog meer wijzigingen worden voorbereid.

Vragen uit het (gemeentelijk) publiek toonden aan dat ook bij ambtenaren naarstig wordt gezocht naar een goede inpassing van al deze wetgeving. Lurks gaf aan dat hij een hechte samenwerking tussen (decentrale) overheden en andere partijen als basis voor uitwerking in de praktijk ziet. Verdaas opperde het tot stand brengen van één wet waarbij de nadruk ligt op een goede uitvoering daarvan.

Nijboer (PurpleBlue) poneerde de vraag of de kredietcrisis nu eigenlijk het failliet van de ruimtelijke ordening betekent. Zo erg is het volgens hem gelukkig nog niet en er is ook nog geen woningnood. Er is meer onderzoek nodig naar de échte woningvraag om er op de juiste wijze in te kunnen spelen. Nu is het nog zo, aldus Nijboer, dat iedereen afgaat op meningen van belangenpartijen waaraan niet noodzakelijkerwijs feiten ten grondslag liggen. Echter, zo zei hij, onderzoek mag geen excuus zijn om ondertussen niets te doen.

Het jaarlijkse PurpleBlue symposium is toonaangevend op het gebied van regelgeving omtrent Ruimtelijke Ordening, Woningmarkt en Grondzaken. Hierdoor kan het telkens weer rekenen op enorme belangstelling van -met name- hoge gemeentelijke ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid op deze terreinen.





http://www.purple-blue.nl