Politie Gelderland-Midden

Edese (75) slachtoffer van poging overval woning
Publicatiedatum: 13-12-2010 16:07:39

EDE- De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een poging overval op een woning aan de Loevestein. Een 75-jarige Edese zou zondagmiddag 12 december door een onbekende jongen zijn vastgepakt toen ze de deur van haar woning open deed nadat er aangebeld werd. Het slachtoffer kon voorkomen dat de dader de woning in kwam waarna hij zonder buit wegrende in onbekende richting. Het slachtoffer raakte niet gewond bij de overval.

De onbekende jongen belde rond 15.30 uur aan bij de woning van het slachtoffer. Toen de Edese de deur opende zou de jongen het slachtoffer vast hebben gepakt. Het slachtoffer wist de jongen van zich af te duwen waarna ze de deur dicht deed. De dader zou vervolgens te voet zijn gevlucht in onbekende richting. Een zeer oplettende getuige zou achter de jongen aan zijn gegaan maar raakte hem kwijt. De getuige heeft een verklaring bij de politie afgelegd.

Signalement
Volgens de Edese zou de overvaller een blanke, licht getinte jongen zijn met zwart haar. Hij zou een fors/stevig postuur hebben en rond de
1.70 lang zijn. De jongen droeg een wit jack en een donkerkleurige sjaal voor zijn gezicht. Heeft u de jongen gezien of heeft u iets gehoord of gezien wat de politie kan helpen bij het onderzoek neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.

Tips
Uit landelijke gegevens blijkt dat overvallen op een woning op iedere dag van de week worden gepleegd, maar vooral in de avonduren tussen 17.00 en 03.00 uur. Wees dus alert als er bij u wordt aangebeld en u niet weet wie er voor de deur staat.

Een aantal tips waardoor u de kans op een overval kunt verkleinen: o Doe niet zonder nadenken de voordeur open. Controleer altijd vooraf wie er voor de deur staat.
o Maak met uzelf de afspraak dat u na een bepaalde tijd de voordeur niet meer open doet als er aangebeld wordt.
o Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat.
o Laat een collectant niet `onbewaakt' achter. Doe de deur dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld. o Als onbekenden "in nood" aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen maar bel zelf het alarmnummer.
o Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
o Daders zijn altijd op uw contant geld uit. Zorg dat u geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis! o Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.
o Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op. o Wees voorzichtig met contacten die u legt via Internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keren buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop.
o Een videofoon is een handig hulpmiddel. U kunt zien wie er voor de deur staat en u kunt op een veilige wijze communiceren. Sommige videofoons kunnen ook (automatisch) een foto maken van de persoon die bij u aan de voordeur heeft aangebeld.

Mocht u toch slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het beter om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken/ het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. Bent u slachtoffer? Bel dan direct
1-1-2, misschien zijn de daders nog in de buurt. Ziet of hoort u iets verdachts? Bel ons dan op 0900-8844.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---