Gemeente Aalsmeer

miljardste pintransactie in Kudelstaart

Record: 2 miljardste pintransactie in Kudelstaart

Vrijdagochtend 10 december werd de twee miljardste pintransactie van dit jaar gedaan bij bakker Van Leeuwen in het Noord-Hollandse Kudelstaart. Het is voor het eerst sinds de introductie van PIN eind jaren '80, dat zoveel is gepind in één jaar.

Dit record is het gevolg van de in 2007 geïntroduceerde campagne Klein bedrag? Pinnen mag!, waarin Currence samenwerkt met banken, winkeliers en horecabedrijven. Deze gezamenlijke aanpak resulteerde in een jaarlijkse groei van het aantal pintransacties van meer dan 10%. Dit record betekent dat elke Nederlander, ruim 120 keer per jaar met zijn betaalpas afrekent in winkels, of bij andere organisaties met een betaalautomaat. Nederland schaart zich hiermee in de internationale top van het elektronisch betalen tezamen met Finland en enige Scandinavische landen.

Voor het eerst is er in een jaar tijd twee miljard keer met een pinpas betaald. De betaling van een klant van een bakker in het Noord-Hollandse dorp Kudelstaart werd vanochtend symbolisch uitgeroepen tot de tweemiljardste keer.

"Ik had niet veel contant geld meer en ik moest toch drie chocoladecroissantjes voor mijn lunch hebben", liet de verraste koper weten.

Campagne helpt

Het pinrecord betekent dat de Nederlander dit jaar gemiddeld meer dan 120 keer met de pinpas heeft afgerekend. Internationaal gezien moet Nederland daarmee alleen een aantal Scandinavische landen voor zich laten.

Het aantal pintransacties neemt jaarlijks toe met meer dan tien procent. Volgens het bedrijf achter PIN, Currence, komt dat mede door de campagne "Klein bedrag, pinnen mag".

Pinnen werd eind jaren tachtig geïntroduceerd in Nederland. In 2002 werd er voor het eerst meer dan een miljard keer gepind in ons land.

Stuwmeer

Volgens de directeur van Currence, dat de pinbetalingen verwerkt, kan dan aantal nog groeien. "Jaarlijks betalen we met z'n allen zo'n vijf 5 miljard keer. Veertig procent hiervan wordt gepind, wat resteert zijn contante betalingen, het merendeel kleine bedragen. Er is dus nog een heel stuwmeer aan contante transacties. "

Currence wijst erop dat winkels graag meewerken aan projecten om pinnen te bevorderen, omdat het het werk veiliger maakt. "Hoe minder contant geld aanwezig is, hoe kleiner de kans op overvallen. In Almere bijvoorbeeld daalde vorig jaar het criminaliteitscijfer met zo'n vijftig procent en het aantal gewapende overvallen daalde tot drie, mede doordat het publiek meer pinde."

RTL4

Het RTL4 tv-programma Koffietijd zal maandag 13 december aandacht besteden aan de 2 miljardste pintransactie. Het is de start van een reeks van 10 filmpjes met in de hoofdrol de `pinner van de dag'.