Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuw Open Access-initiatief van NWO

13 december 2010

Wetenschappelijke conferenties die aandacht besteden aan open access kunnen vanaf 2011 rekenen op een financiële bijdrage van NWO van maximaal 2500 euro. Het gaat om sessies waarin aandacht wordt gevraagd voor het belang van publiceren in voor iedereen toegankelijke publicaties. Het voordeel van deze sessies is dat het belang van open access direct bij de doelgroep (de onderzoekers) onder de aandacht wordt gebracht.

Jos Engelen, voorzitter van NWO, vindt het belangrijk om hiervoor geld beschikbaar te stellen. De aandacht voor dit onderwerp moet in zijn ogen door met name onderzoekers zelf worden gegenereerd. 'Tot nu toe zijn het vooral uitgevers, bibliotheken en dergelijke die hierover met elkaar spreken. Onderzoekers willen zich uiteraard vooral bezig houden met hun eigenlijke werk: onderzoek doen. Zij zijn minder bezig met andere, nieuwe manieren van publiceren. Daarom hebben we deze subsidie in het leven geroepen. Om het voor hen makkelijker te maken om erover te vernemen, van gedachten te wisselen, hiervoor te pleiten en er zelf aan mee te doen.'

De subsidie van NWO kan worden aangevraagd voor conferenties met minimaal honderd deelnemers. Daarnaast moeten in het organisatiecomité één of meer in Nederland werkzame onderzoekers zitting hebben. De open access-sessie moet minstens een uur duren en zijn opgenomen in het definitieve conferentieprogramma. Het organiserend comité besluit of het geld bestemd wordt voor de reiskosten van een spreker, een debatleider of faciliteiten voor een sessie. Details met de aanvraagvoorwaarden volgen in de programmabrochure die nog in de maak is.

NWO financiert sinds 1 maart 2010 open access-publicaties van onderzoekers. Per NWO-project is hiervoor 5000 euro beschikbaar. Meer informatie vindt u op www.nwo.nl/openaccess.