Rijksoverheid

Videoboodschap van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, oplevering Rijksweg 7, Sneek

Videoboodschap van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, oplevering Rijksweg 7, Sneek

Toespraak | 13-12-2010

De afspraken met de Noordelijke provincies over versterking van bereikbaarheid, infrastructuur en ruimtelijk-economische structuur stáán. Die belofte over het pakket voor het Noorden, waarmee 2,1 miljard euro is gemoeid, deed minister Schultz van Haegen op 11 december, bij de oplevering van Rijksweg 7 Sneek. De vernieuwde A7 Sneek met bijbehorende bruggen is volgens de minister 'verbluffend mooi' geworden.

Deze zomer werd Friesland gekozen tot de mooiste provincie van Nederland, door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Ik hoef u niet uit te leggen waarom.

Ik denk dat in het project A7 Sneek alles samenkomt wat Friesland zo bijzonder maakt.

Geloof in eigen kracht.
Liefde voor het landschap.
Trots op het eigen karakter.

We hebben echt iets te vieren vandaag, Dit project is op en top geslaagd.

Ten eerste door de hechte samenwerking tussen de gemeente, de provincie en het rijk. Niet eerder werd een rijksweg aangepakt op het grondgebied van een gemeente, onder regie van de provincie. U heeft uw nek uitgestoken door het project vóór te financieren. Rijkswaterstaat bracht deskundigheid in en was betrokken als wegbeheerder. Daardoor konden we dit project samen van de grond tillen en binnen het budget realiseren.

Ten tweede is dit een geslaagd project door de samenhang die we hebben aangebracht. De A7 Sneek is méér dan een weg. Het is een investering in de kracht, de kwaliteit en de bereikbaarheid van de gemeente Sneek en van Friesland. Het autoverkeer kan eindelijk goed doorstromen. Van de negen barrières op de oude weg (kruispunten en bruggen), is er niet één over.
Het Geeuwaquaduct heeft Sneek ook over het water veel beter bereikbaar gemaakt. Er zijn nieuwe kansen ontstaan voor stad en land. Voor bedrijvigheid, voor wonen en voor natuur. Deze weg is een breekijzer voor vernieuwing op vele fronten.

Er is nog een derde reden waarom een feestje vandaag op zijn plaats is. Het resultaat is verbluffend mooi geworden. Dankzij de samengebalde kracht en creativiteit van iedereen. Blikvangers zijn natuurlijk de twee houten bruggen. Misschien wel de mooiste bruggen van Nederland. Het getuigde van lef van de bestuurders om voor deze ontwerpen te kiezen. Ik heb grote bewondering voor de architecten, de ingenieurs van Rijkswaterstaat en de aannemer die dit karwei hebben geklaard.

Rijk en regio werken ook elders in Friesland nauw samen, in de projecten van het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn. Bij Leeuwarden, bij Harlingen, bij Joure.

Het rijk wil voor Friesland en de andere noordelijke provincies een betrouwbare partner zijn en blijven. U weet: er ligt een stevig pakket voor het Noorden van in totaal 2,1 miljard euro. Dat pakket stáát.

Friesland de mooiste provincie?
Wis en waarachtig.
Met dit project en alle die nog volgen, versterkt u die positie.

Ik feliciteer Tom Metz, Piet Adema en al die anderen die zo hard hieraan gewerkt hebben.
Maar bovenal feliciteer ik de inwoners van Sneek. We mogen trots zijn op het resultaat dat we samen hebben bereikt.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Zie ook


* Mobiliteit en bereikbaarheid | Onderwerp | IenM

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051