GroenLinks


GroenLinks stelt mondelinge vragen over gevolgen Cancún-afspraken voor Nederland

Maandag 13 december 2010, 17:35u - Liesbeth van To...
* co2

* klimaattop

De VN-klimaattop in Cancún heeft afgelopen weekend goedkeuring gegeven aan een aantal hoopgevende klimaatafspraken. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft mondelinge vragen ingediend over de afspraken die in Cancún gemaakt zijn. Ze wil van staatssecretaris Atsma weten wat de afspraken betekenen voor het Nederlandse klimaat- en energiebeleid.

"In Cancún hebben we afgesproken dat rijke landen hun CO2-uitstoot in 2020 met 25 tot 40% teruggedrongen moeten hebben. Ook Nederland heeft daarmee ingestemd, maar met het huidige beleid halen we de 20% nog niet eens. Het lijkt me dus duidelijk dat het Nederlandse klimaat- en energiebeleid ambitieuzer moet. Er moet nog een flinke schep bovenop", aldus Van Tongeren.

In Cancún is ook afgesproken dat rijke landen de komende jaren 30 miljard dollar per jaar bij zullen dragen aan een klimaatfonds voor ontwikkelingslanden. Vanaf 2020 zullen rijke landen zelfs 100 miljard dollar per jaar bij gaan dragen aan het klimaatfonds, waarmee ontwikkelingslanden geholpen worden om klimaatverandering en de gevolgen ervan aan te pakken.

Van Tongeren: "Ik wil van de staatssecretaris weten hoeveel Nederland aan dit klimaatfonds bij gaat dragen. En vanaf wanneer gaan we beginnen met de betalingen? De uitkomst in Cancún is hoopgevend, maar we zijn er nog niet. Vanaf nu moeten we toewerken naar een eerlijk en effectief klimaatakkoord volgend jaar in Durban. We moeten daarom nu boter bij de vis doen".